Halluutko sie oman kvääniflavun? Sie saatat tilata sen nyt suorhaan fabriikista. (Kuva: Liisa Koivulehto)

 

Når kommuner, skoler og privatfolk ringer til kvenforbundet og spør etter kvenflagg, henvises de til Larvik flaggfabrikk.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

–  Ja, det merkes. Vi har økt produksjon av kvenflagg fra ingenting til 10-20 bestillinger, bekrefter styreleder Per Henrik Langseth Zagar i Flaggfabrikken AS i Larvik.

– Vi har akkurat sendt av gårde hundre kvenske «17.mai-flagg», altså håndflagg med trepinne, og noen større flagg, sier han.

Langseth Zagar sier han merker at 16. mars, Kvenfolkets dag, er rett rundt hjørnet.

Fikk hjelp til fargen

– Flere og flere kommuner og skoler vil flagge med kvensk flagg, sier han, og forteller at de produserte noen kvenflagg allerede for et par år siden, på eget initiativ, men at de sleit med å finne riktig farge. Så fikk de hjelp fra kvenforbundet.

– Nå er det justert og vi kan garantere at flagget er som det skal, sier han.

Kvenflagget trykkes på 155-160 g marin polyester, samme kvalitet som norsk flagg.

Et lite lager

Langseth Zagar sier at de tar sikte på å ha noen kvenflagg i de aller vanligste størrelsene på lager til enhver tid. I tillegg har de håndflagg og bordfane med tverrstang i metall.

– Hvis vi får en bestilling på et eller et par flagg, så kan vi som regel sende dem med en gang. Større antall må legges i produksjon, og da snakker vi om to til tre ukers bestillingstid, forteller Zagar.

Det fins få bilder av andre enn det norske flagget på fabrikkens nettside. Kvenflagget og romanifolkets flagg er nevnt under samiske flagg og vimpler.

– Dere burde kanskje ha bilder av alle flagg på nettsidene deres, også kvenflagget?

Startet i 1945

– Ja, vi skulle hatt ny nettside for lenge siden, men jeg tør ikke love det før om et år, sier Langseth Zagar, som i tillegg til å være styreleder er altmuligmann i familiebedriften.

Det var Per Henriks bestefar som starta produksjon av norske flagg. Det var like etter krigen i 1945. I 1977 kjøpte hans mor en fabrikk i Larvik som laga sløyfer, og i dag leverer de alle verdens flagg og vimpler, og reklameflagg samt faner til skoler og idrettslag.  Produksjonen skjer dog hos underleverandører i hele Europa, hovedsakelig i Sverige, Danmark og Polen.