Den som påmelder seg kan forvente både faglige og velvære-sysler. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Lill Vivian Hansen)

 

Med kvenkultursenteret med på lag legges det opp til mye faglig snacks i årets store kvenseminar, men også elvesus og damp og duften av bål.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Bålkaffe. Badstu. Elvebåtkjøring», står det å lese i det foreløpige programmet for Kvenseminaret 2024. Rett nok er disse atypiske kvenseminar-aktivitetene lagt til ettermiddagstid, men likevel noe nytt og adspredende å se fram til, kan det bekreftes.

Les også: Her skal årets Kvenseminar finne sted

Årets kvenseminar går fredag 7. juni fra klokken 10 til 16, og stedet er Halti kulturscene. Den ligger i Storslett i Nordreisa kommune i Nord-Troms, for øvrig tett inntil E6 og nær uråd å ikke merke seg for den som ferdes forbi. Like ved brua over den vakre Reisaelva, hvor du nytt av året kan suse i vei i elvebåt etter at det faglige programmet er over.

Kvenseminaret 2024 arrangeres av Troms fylkeskommune i samarbeid med Halti kvenkultursenter IKS, og inngår for øvrig som en del av den lokale kvenske festivalen Paaskiviikko. Den uka er kjent for sine varierte sysler både inne og ute, så der ligger nok noe av bålkaffe, badstu og elvebåtforklaringen, antar vi.

Tilbake til den mer faglige delen av programmet. Etter registrering fra klokken 09.30 i foajeen på Halti kvenkultursenter IKS, er det velkomst klokka 10 fulgt av kunstnerisk innslag ved Holmen & Mattila, som slapp plata «kuule» den 16. mars i år. Troms fylkeskommune åpner deretter showet, også ordfører Hilde Nyvoll skal si noen ord, før mikrofonen gis over til Kommunaldepartementet.

Etter benstrekken skal det snakkes om den kvenske våren – realitet og konsekvens, i et innlegg ved Rune Sundelin, seksjonssjef UiT Norges arktiske universitet.

Fulgt av en samletittel kalt «Kvensk identitet i terrenget.» Her blir det lærdom å hente når Asgeir Blixgård skal snakke om tjæremile, før Ruijan Kaikus journalist Pål Vegard Eriksen er invitert opp på scenen for å snakke om kvenske stedsnavn. Og Odd Rudberg, som deretter tar for seg elvebåten.

Under lunsjen er det mulig å se utstillingene som finnes på huset, før det er tilbake til kulturscena med kunstnerisk innslag ved det kjente koret KvääniÄänii.

Norske kveners forbund holder videre et innlegg på ti minutter, det tar leder Kristin Mellem seg av, fulgt av nye ti minutter med Kvääninuoret, Kvenungdommen ved leder Vebjørn Vinjar Karvonen.

Et kvenseminar med respekt for seg selv har også paneldebatt. I den ser vi navn som Helga Vara, Malin Vollstad, Anne-Karin Rosengren, Vebjørn Vinjar Karvonen og M. Seppola Simonsen, med museumslektor ved Alta museum, Kristin Nicolaysen, som moderator. Tema er «Kvenske identitetsmarkører i fortid, nåtid og framtid.»

Klokken har nå blitt 14, og det er tid for «Teater, språk og identitet.» Med Tove Raappana Reibo fra Itu teatteriforeeninki, og Villen Yttregaard Jakobsen fra Teatterilapset.

Er du blant dem som går på med krum hals? Helga Vara er psykolog, og har blitt tildelt en halvtime under tittelen «Å gå på med krum hals – kvensk selvforståelse som beskyttelsesfaktor.» Etter Vara åpnes det for innspill til Troms fylkeskommunes handlingsplan for kvensk, en time er satt av til dette.

Så er det endelig tid for elvebåtkjøring, badstu og bålkaffe. Fra klokken 17 til 19.

Vi minner om at programmet er foreløpig, og at det er påmelding til kvenseminaret. Fristen er fredag 31. mai. Her har du lenka:

Påmelding Kvenseminaret 2024