Skiltet på veggen bak de ansatte viser at bokhandelen deres har vunnet Gullboken, en høythengende årlig pris i regi av Den norske forleggerforening. Martin og hans ansatte ble vinner av beste bokhandel blant annet for sin formidling av nordnorsk lokallitteratur. En suksessoppskrift som følges også nå som det kvenske for alvor er på banen. Fra venstre ser vi eieren, bokhandler Martin Antonsen, fulgt av hans søster Merete Antonsen, fulgt av Helene Fosse og lengst til høyre Gaute Antonsen, han er bror av Martin og Merete. (Foto: Norli Bokhuset/privat).
Bokhandelen har eksistert i samme bygg siden 1918. De seneste årene har også det kvenske feid inn i hyllene hos Norli Bokhuset i Tromsø.
Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Under ulike navn har den lokalt eide bokhandelen nå stått han av i 106 år, i dag kjent som Norli Bokhuset. Trygt plassert i Storgata i sentrum av Nordens Paris. Studentbyen, nordnorsk hovedstad og en by som lett kunne gått for den nasjonale tittelen kvenenes hovedstad. Og at kvenfolket blomstrer, stadig mer synlig og representert, kan eier og bokhandler Martin Antonsen skrive under på.
– Når vi selger kvenske bøker får vi veldig mange samtaler med kunder, og mange sier at de har kvenske røtter. Kundene kjøper gjerne både en og to og tre av denne typen bøker, og det er litt spesielt, sier Antonsen.
Han sier at vi kun trenger å gå fem, ti år tilbake i tid for å finne tilnærmet ingen ting om kvenene. Det var kanskje ei bok i ny og ne, nå strømmer utgivelsene på jevnt og trutt. Vi spør om han sporer frustrasjon hos kundene, over et språktap som tross alt gjør at de aller, aller fleste kun kan lese kvensk litteratur på norsk.
– Nei, det kan jeg ikke si at jeg gjør. Jeg opplever heller glede og nysgjerrighet over å få lese om det kvenske. Kundene har ofte hatt mistanker eller har hørt at de har slektninger med kvensk bakgrunn, og nå ønsker de å finne ut mer, sier Antonsen. Som dermed erkjenner at han og hans bedrift bidrar til å gjøre det kvenske mer synlig. Boken, bekrefter han, har en viktig plass også i et slikt samfunns- og minoritetsperspektiv.
Når bredt ut
– For oss som driver bokhandel er det viktig å følge opp utviklingen. Vi er i en tid hvor stoltheten øker over å være kvensk eller samisk. Vi ser at også de unge tar det til seg, og da trenger vi at det utgis bøker med blant annet kvensk tema. Slik at identiteten, kulturen og ikke minst historien blir gjort tilgjengelig for det norske folk, sier han.
Antonsens bokhylle bugner av så vel kvensk sakprosa som romaner og poesi. Typisk for tiden er at romanene gjerne er skrevet på sterkt faktagrunnlag. Historien fra forfedre, særlig fra morssiden. Bøker som i sin form når bredere ut enn rene faktabøker. Nye navn kommer til i alle sjangre, men også klassikere og deres faktaskildringer holder stand:
– Samuli Paulaharju er kjempepopulær, særlig boken Finnmarkens folk. Ellers venter vi jo på Ingeborg Arvolas bok nummer to, som rimelig sikkert kommer til høsten, sier bokhandleren.
I butikken har han flagg, inkludert det kvenske. Han tar inn det han finner av kvensk litteratur for voksne, og satser med andre ord litt ekstra på det lokale og på det nordnorske. Kundene svarer på et vis som motiverer, interessen er stor og stadig økende.
Trene, og lese i sola
– Boka har en veldig viktig rolle. Den gir en mulighet for å fortelle historier som eller ikke ville vært tilgjengelig. Vi ser et sug blant folk, de har lyst på denne kunnskapen, en kunnskap man sannsynligvis ikke finner så lett andre plasser, sier Antonsen, som bekrefter å ha lest brorparten av de kvenske og samiske bøkene har han å tilby.
Vi pratet med Antonsen i butikken i april i år, og da vi nylig tok en telefon til ham, var han på ferie i Spania. Dagene går til å trene og sole seg, og ingen pause fra lesingen.
– Tvert i mot. På nattbordet? Der har jeg flere bøker. Har nettopp lest ferdig Jævla menn av Andrev Walden og Chiquitita av Pedro Carmona-Alvarez, nå holder jeg på med klassikeren Kranes konditori av Cora Sandel. Etterpå skal jeg begynne på Demon Copperhead av Barbara Kingsolver. Så jeg koser meg maks, sier bokhandleren.