.
Under mandagens forskertorg på Halti i Nordreisa fikk elever prøve seg på tradisjonell kvensk lafteteknikk.
Sammen med nasjonalparksenteret har kvenkultursenteret og museet investert i et laftesett med 300 stokker, som skal brukes i formidlingsarbeidet.
– Elevene fikk smake på prinsippene med lafteteknikken, de fikk trent seg på å samarbeide og løse praktiske problemstillinger som oppstod underveis, og de fikk skjerpet sine logiske sanser. De tok imidlertid oppgavene på strak arm og var like eksemplariske som været, forteller Pål Vegard Eriksen.
Det var 3. og 6. trinn fra Straumfjordnes skole som fikk bryne seg på laftestokkene ved elvebredden. Her fikk elevene vite hvordan folk bygde husene sine i gamle dager, lære om lafteteknikken, og tillegg fikk de prøve å lafte selv.
– Vi tror det er viktig å bevisstgjøre barn og unge om hvordan folk levde før i tiden og hvordan de utnyttet naturressursene. Laftede hus var helt vanlig i Nord-Troms selv fram til 2. verdenskrig. Det er ikke gitt at barn og unge i dag verken vet eller riktig skjønner at våre forfedre laget sitt eget materiale fra skogen rundt dem, for så å bygge husene sine av dette. I dag er det dessuten såpass uvanlig at ikke alle barn kjenner til ordet «lafting», forklarer Eriksen.
Forskertorg
I tillegg kunne publikum under Forskningsdagenes forskertorg besøke en rekke stands inne på Halti. Her fikk en lære mer om hva de ulike aktørene holder på med, og gjøre forskjellige oppgaver. Vitensenteret, Framsenteret og Kvensk institutt var blant de tilreisende som Halti næringshage hadde hentet inn for anledningen.