I ni år har tornedalingenes flagg «STR-offisielt» vaiet over Sverige. (Foto: Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornionlaaksolaiset) 

 

Tornedalingenes dag feiret fra nord til sør.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den 15 juli er Tornedalingenes dag, eller meän flakupäivä som den også kalles. Minoritet.se melder nå at de med stor interesse fulgte de mange tilstelningene, fra Gøteborg i sør til Kiruna i nord. Det meldes at en «strøm av ulike stemmer gjennom de ulike arrangementene løftet perspektivet på tilhørigheten til minoritetene tornedalinger, kvener og lantalaiset.» Faktisk ble dagen, meldes det, feiret av personer og organisasjoner over hele kongeriket Sverige. De startet på tidlig formiddag og fortsatte i minst tolv timer, hvor det også framgår at det meste av feiringen foregikk digitalt.

«Også den yngre generasjonens fortellinger er viktige. […] vi trenger å få vite hvordan da og nå henger sammen», sa Stefan Aro, han er sekreter i den svenske Sannhets og forsoningskommisjonen for tornedalinger, kvener og lantalaiset. Aro sa dette i en livesending fra Tärendöholmen, ei lita øy i Pajala kommune, hvor kommisjonen holdt arrangement sammen med Svenske Tornedalingers Riksforbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T). Også i et annet arrangement ble de unges betydning for revitalisering trukket fram. Av professor emeritus Leena Huss, som sa:

«De unges forsøk på å ta tilbake språket må tas på alvor.» Huss vektla at de språk en person lærer seg, ikke er i konkurranse med hverandre, men bidrar til økte språkkunnskaper samt en positiv faktor på arbeidsmarkedet for brukere av meänkieli.

Tidsmessig har meänflaku og kvääniflaku kommet i stand nokså parallelt. Førstnevnte ble heist første gang i år 2006, kvenflagget første gang i 2009, selv om designen av vårt kvenske flagg opplyses å ha vært klar allerede i 2007. I år 2013 ble meänflaku offisielt tatt inn som symbol for tornedalingene, i 2017 gjorde Norske kveners forbund tilsvarende vedtak for kvenflagget. Flagget som vaiet over den lille holmen i Pajala ble i år for øvrig heist av ingen hvem som helst, men av Herbert Wirlöf, meänflakus opphavsperson.

Les mer her: Slik ble Tornedalingenes dag feiret