Kvenske Loni Bjerkholt-Pedersen og samboeren Kristoffer Sandven er i gang med en dokumentarserie om nasjonale minoriteter (Foto: Privat)

 

Da Loni Bjerkholt-Pedersens fant ut at hun var kvensk fikk hun lyst til å lage dokumentarfilm for å finne mer ut om kulturen og folket hun stammer fra. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Loni Bjerkholt-Pedersen (Foto: Privat)

For ett år siden fikk Loni Bjerkholt-Pedersen fra Larvik vite at hennes tippoldemor var stolt kven, og ettersom både hun (Karoline), oldemora og bestefaren til Loni døde for flere år siden, har det ikke vært mange historier igjen om dette i familien. Dermed tok Loni en DNA test via MyHeritage, og fant ut mye spennende om den finske arven sin.

– Mye er fremdeles uoppklart, og derfor fikk jeg lyst til å lage en slags reisedokumentar for å finne ut av min kvenske arv, forteller hun.

Kristoffer Sandven er fotograf (Foto: Privat)

Nøster opp i arven
Så i sommer begynte hun og kjæresten Kristoffer Sandven arbeidet med å nøste i tråder og kontakte mennesker som har kunnskap om kvener.

– For tiden er vi i gang med intervjuer på Østlandet, og skal også den nærmeste tiden prøve å få tatt noen intervjuer med folk i Nord-Norge digitalt. Forhåpentligvis får vi reise oppover til våren for å gjøre flere intervjuer, sier hun.

Premieren er satt til høsten 2021.

– Vi er i gang med intervjuer til alle de ulike nasjonale minoritetene- og urfolka nå. Koronaen er absolutt er uroelement, men vi holder koken på tross av dette, røper Loni. 

Loni Bjerkholt-Pedersen og kvenske Unni Eriksen (Foto: Privat)

Kontakt med kvenske miljøer

Hun forteller at i episodene om kvenene og skogfinnene vil hun ha en litt mer framtredende rolle enn i de andre episodene, og man vil her kunne følge hennes familiehistorie parallelt.

– Vi har foreløpig kontakta de ulike interesseorganisasjonene på mail, og har hatt kontakt med enkeltpersoner som har stått fram som stolt kven i blant annet Ruijan Kaiku og NRK. Vi har også søkt etter  interessenter i ulike Facebook-grupper for kvener og skogfinner, men vi tar gjerne imot tips til flere vi kan snakke med, sier hun.

Planen er å reise nordover i sommer.

– Vi ønsker å reise til Finland, Nord-Sverige og Nord-Norge sommeren 2021 og filme opplevelsene våre underveis, sier Loni som blant annet ønsker å besøke sin slektsplass i Kittila, samt ta turen innom kvenene i Børselv og Alta.

Loni står bak flere medieproduksjoner (Foto: Privat)

Åtte episoder
Ettersom de selv måtte erkjenne at de visste lite om enkelte av de nasjonale minoritetene i Norge, ble det derimot klart for Loni og Kristoffer at en slik dokumentarserie burde handle om mer enn Lonis historie. I tillegg hadde de lest og hørt at fordommene mot disse gruppene fremdeles regjerte.

– Hvorfor ler folk av samevitser? Hvorfor har vi ikke hørt om skogfinner? Og hvorfor bruker folk fremdeles jøde som skjellsord? Dette er noen av tingene vi også ønsker å svar på, og vi ønsker å lage en denne serien for å forsøke å utfordre fordommer – og stereotypier rundt de fem nasjonale minoritetene rom/sigøynere, romani/tatere, jøder, kvener og skogfinner, samt urfolket samer, forteller Loni og Kristoffer.

Dermed bestemte de seg for å lage en dokumentarserie på 8 episoder med tema urfolk og nasjonale minoriteter i Norge. 

– Serien vil inneha en blanding av intervjuer med fagpersoner og personlig involverte. Den skal bestå av både samtaler og aktiviteter. Både kjendiser, politikere, og vanlige folk er med som intervjuobjekter. Vi har allerede fått mange tips til aktuelle intervjuobjekter, men som sagt tar vi alle tips imot med takk, sier Bjerkholt-Pedersen.