Jan Helge Messell fikk nylig mye oppmerksomhet på Facebook for sin nye kveninspirerte vikingdrakt. (Foto: privat)
Som for mange var det kvenske opphavet lenge et mysterium for Jan Helge. Nå har det kvenske blitt den delen av ham selv som han lenge manglet.
Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no
– Det føles ut som jeg endelig har funnet et sted å høre hjemme, og bærer det gjerne med stolthet, sier Jan Helge Messell fra Arendal.
Fra han var liten hørte han bestemoren Else Astrid Messell snakke om det å være kven, men det var alltid en liten tvil om dette var sant eller ikke.
– Hun er 152 cm høy, har mørkt hår og et temperament fra helvete, så det var jo ikke helt usannsynlig, skøyer Messell.
Etter at Messell opplevde et slag for noen år siden, fant han roen og tiden til å undersøke det hele litt nærmere. Etter omfattende søk og leting, blant annet gjennom kvenske forum på nett, fant han til slutt beviset han trengte for å kunne kalle seg kven. Og ikke minst bevise at bestemoren hadde hatt rett hele tiden.
– Hun har vært motarbeidet i alle år. Jeg satte i gang det hele for henne. I en alder av 82 år fikk hun endelig bekreftelsen, og da var det stor jubel å få fra henne, sier den ferske kvenen.
For ham selv ble dette biten av identiteten han lenge hadde savnet.
– Jeg føler jeg har funnet en identitet i meg selv, og fikk kanskje noen svar på hvorfor jeg alltid har hatt sans for naturreligion. Jeg har alltid vært veldig knyttet til naturen, og spesielt havet.
Laget egen drakt
Messell har i en del år hatt interesse for vikinger og går hver 17. mai i vikingdrakt. Når han da bestemte seg for å sy ny drakt, ville han gjerne innlemme elementer fra det kvenske.
– Jeg ville ha noe som kunne representere arven i meg, samtidig som jeg kunne bruke det i vikingmiljøet, forteller han.
Det endte med en drakt med utgangspunkt i den såkalte Skjoldehamndrakten, Norges eldste bevarte klesplagg.
– Jeg fant da ut at jeg kunne bruke kvenfarger i drakten, både til bånd og fargevalget av selve drakten, og da ble det sånn, sier Messell, som retter en spesiell takk til Helga Vara. Vara kom med forslag til drakten og hjalp til med å veve brikkebåndene.
– Dette prosjektet hadde ikke vært mulig å gjennomføre med et slikt resultat uten den beste Helga Vara. Hun har kommet med råd, tips og ikke minst bidratt med brikkebåndene som er på både kofte og brok, bekrefter han.
Messell sitter nå igjen med den helt ferdig kveninspirerte vikingdrakten, og sier han vil bruke den så ofte som mulig.
– For meg blir det en drakt en jeg skal bære med stolthet på 17. mai og slike dager. Jeg forteller gjerne alle som vil høre hvorfor jeg har valgt det og hva det betyr for meg. 16. mars skal den selvfølgelig også på.
Tatt god imot
Messell gir ros der det er fortjent. Er det en ting som har overrasket ham positivt med hele denne opplevelsen, er det mottakelsen fra det kvenske miljøet. Da han var på jakt etter svar om sitt eget opphav, havnet han i et kanskje for mange kjent forum ved navn «Kvener ut av skapet!» på Facebook.
– Jeg visste jo ikke noe så jeg måtte jo bare spørre, og jeg fikk bare positive svar med en gang fra flere. Det var imøtekommenhet fra punkt en. Det varmet veldig, nesten så at jeg har funnet mitt folk.
Flere var raske med å hive seg på tråden om Messells slekt, og han fikk raskt svar på det han lenge hadde lurt på.
– Jeg er ikke noen som bare tramper inn og sier at jeg er kvensk uten videre, men jeg kjente at jeg ble kjempestolt da de sa jeg kunne kalle meg kven, avslutter han.