Nåh, ka? Øystein Fredriksen og Lise Brekmoe, henholdsvis musikalsk ansvarlig og produsent for Kyläpeli, håper de klarer å involvere mange også til årets spel. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Planleggingen av Kyläpeli 2025 er i gang, og arrangørene har følerne ute. De trenger både unge og gamle som kan bidra med stort og smått.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– I år er vi tilbake med forestillinga «Satumaa.»
Det forteller Kyläpeli-produsent, Lise Brekmoe, som er i full gang med planleggingen inn mot årets landsbyspel i Raisi/Nordreisa.
Spelet skal etter planen skal gå av stabelen 4. til 6. september, det vil si tre forestillingsdager.
– Denne forestillinga hadde premiere i 2023, men i fjor hadde vi et annet opplegg. Nå er planen at forestillinga skal fornyes litegrann, blant annet med noen nye karakterer som kommer til, sier hun.
Å finne lykken
«Satumaa» er, ifølge henne, inspirert av amerikabrev, og av kvenene som emigrerte til USA rundt 1900-tallet.
– Den kvenske historien rundt dette er ikke så kjent. Dette handler litt om det å bryte opp i livet, kanskje opptil flere ganger, og hva det gjør med en som menneske.
Fornorskningen har selvfølgelig sin naturlige plass inkorporert i denne historien. Det samme har den kvenske folkemusikken. Arrangørene ser på Kyläpeli som et slags bindeledd mellom fortiden, nåtiden og framtiden.
– Og så handler det selvfølgelig om kjærlighet, savn og lengsel. I tillegg handler det om en kamp om identitet, om de kvenene som blir igjen og som kjemper for sin egen identitet midt i fornorskningen. Mens de som emigrerer kanskje står overfor en ny identitet, sier Brekmoe, og fortsetter:
– Vi leker nok litt med spørsmålet om gresset er grønnere på den andre siden, hvor langt vi er villige til å gå for å finne lykken, i tillegg leker vi med dagsaktuelle tema om hvordan å være seg selv.
Trenger folk
Brekmoe er ikke den eneste som har begynt forberedelsene til årets spel. Med seg på laget har hun blant annet Øystein Fredriksen, som også denne gangen er inne som musikalsk ansvarlig.
Nå håper duoen at de skal klare å lokke både nye og gamle deltakere med.
Øystein Fredriksen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– Vi trenger sangere og skuespillere, men også de som kunne tenke seg å jobbe bak scenen. Vi har behov for alle mulige slags krefter, så om man for eksempel har en skuespiller i magen, så kan dette være en anledning til å prøve seg, sier Fredriksen.
Og man behøver ikke nødvendigvis å bo i Nordreisa for å være med.
– Om man holder til i noen av nabokommunene, så bør det ikke være noe problem. Det blir en ganske intens greie, som skjer over en kort periode.
Han forteller at de vil prøve å få til noen øvinger allerede før sommeren, blant annet for at folk kan begynne å lære seg sangene.
– Så blir det om lag en ukes tid i forbindelse med selve spelet på høsten, sier Fredriksen.
Fliring og samvær
Duoen mener at dette også er en gylden anledning for de som måtte ønske å bli kjent med nye folk i kommunen.
– Alle årene vi har holdt på med dette har vært fantastiske. Vi har fått bli kjent med mange nye folk, både fra nabokommunene og tilflyttere som har kommet og blitt med, sier Brekmoe.
Hun hevder at gjennomføringen av spelet er en sterk opplevelse å dele i lag med andre.
– Det er noe med at vi skaper noe i bygda, basert på vår egen historie, og viser det fram for medbygdinger og tilreisende. Man ser at det er en stolthet rundt det blant de som er med.
Produsenten anslår at man er mellom 60 og 70 personer i sving, medregnet både de som er på- og bak scenen.
– Dagene rundt spelet er vi jo sammen hver eneste dag. Da opplever vi at det dannes nye vennskap, også på tvers av generasjoner, sier hun.
Dette med vennskap er blitt en viktig bieffekt av spelet, mener Brekmoe.
– Vi synger i lag, leker i lag, og det er utrolig mye fliring. Det er et samvær, som er godt i seg selv, men der man også har et felles mål og støtter hverandre for å gjøre det beste ut av det.
(Saken fortsetter nedenfor)
Ingen strenge krav
Duoen er også klinkende klar på at man ikke behøver å ha en CV som skuespiller for å bli med.
– Det er mange av oss som aldri hadde stått på en scene før vi ble med på Kyläpeli. Dette er et trygt sted for å utvikle seg, enten det er som skuespiller eller sanger, men også som person og medmenneske, sier Brekmoe.
En del av de som er med har vært med helt fra starten i 2017.
– Jeg tror mange av dem har oppdaget helt nye sider ved seg selv, sier hun.
Lise Brekmoe. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– Noen synes kanskje det er skummelt å stå fremst på scenen, men man trenger ikke det. Man kan være med å være litt mer i bakgrunnen eller i lag med koret å synge. Så vi mener det er rom for alle, legger Fredriksen til.
– Regissørene vi bruker er også vant til å jobbe med amatører, og hensyntar dem. Det er ikke sånn at noen skal oppleve å bli kjeftet på, når man kommer her og gir av seg selv og sin tid.
– Hvis noen kjenner at de har lyst å være med, eller har spørsmål til dette, hvem kan de snakke med da?
– Vi har en egen facebookside og egen nettside, landsbyspel.no, og der finnes det kontaktinformasjon. Så lover vi å følge opp henvendelsene som måtte komme.
Skal speile samfunnet
Også barn og unge er velkomne.
– Vi har et samarbeid med Itu barneteater, og har i tillegg en egen barneinspisient som tar seg spesielt av barna, som likevel er helt og fullt med i ensemblet. Det er en del tid til frilek, men vi stiller også krav til dem. De må følge med når det jobbes, sier Brekmoe.
Fredriksen legger til at Kyläpeli skal speile hele samfunnet.
– Derfor ønsker vi folk fra alle aldersgrupper velkomne til å ta del i dette.
Les også: