Filmviter Marit Soini, opprinnelig fra Yykeänmuotka/Lyngseidet, skal nå lage en oversikt over hvilke kvenske filmer som finnes der ute. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Savner du oversikt over de kvenske filmene som svever der ute? Det gjorde den kvenske filmviteren Marit Soini. Og så tok hun tak i det.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– Det var spennende å søke for å se om man kunne få midler til slikt.
Det sier den Trondhjem-bosatte lyngsværingen, Marit Soini, til Ruijan Kaiku.
Saken er at hun nylig har fått tilsagn om inntil 180 000 kroner fra Kulturdirektoratet for å etablere en kvensk filmografi.
– Det var var like mye som jeg søkte om, altså full pott, sier Soini, som legger til at hun er veldig glad for tilsagnet.
Helhetlig oversikt
Det var i forbindelse med planer om å arrangere filmvisning til Kvenfolkets dag at Soini oppdaget at det ikke finnes noen oversikt over den kvenske filmografien.
– Siivet har oversikt over sine filmer, men det finnes en del andre filmer også, sier hun.
Hun tror flere andre også, blant annet kvenske lokallag, vil finne nytte i at hun nå skal utarbeide en helhetlig oversikt.
– Ettersom jeg har drevet med filmformidling i mange år, tenkte jeg at dette er en måte jeg kan bidra på, sier Soini, som er utdannet filmviter.
Det hele skal munne ut i en nettside, en database, som alle skal kunne bruke.
– Prosjektet skal ikke konkurrere med noe eller noen, det er kun snakk om en oversikt, sier hun, og legger til:
– Dette er alles informasjon, ikke min. Jeg skal bare samle den og på den måten tilrettelegge for formidling av kvensk kultur, sier hun.
Soini er heller ikke fremmed for å dele på spakene med andre på sikt:
– Dersom noen i framtiden har lyst å videreutvikle den, så kan det være aktuelt, sier hun.
En start
Filmviteren mener at kvensk filmografi ikke er all verdens stor, men at det også avhenger litt av hvilke grenser man setter.
– Det kommer an på om man skal dra inn filmer som omhandler tema som er mer indirekte relevant for kvenene, som for eksempel evakueringa under andre verdenskrig, der kvener måtte flytte fra Nord-Troms og Finnmark uten å vende tilbake etter krigen, sier hun.
– Andre eksempler kan være eldre filmer fra Nord-Troms og Finnmark som skildrer kvenske miljøer og bomiljø uten at dette er det egentlige motivet for filmen.
Hun forteller at målet er å lage en så komplett oversikt som mulig.
– Den må ivareta mange innfallsvinkler, men man må begynne et sted. Jeg tenker at jeg starter med filmer av kvenske filmskapere, sier Soini.
Målgruppa er, ifølge henne, alle som vil vise kvensk film og som ikke helt vet hvor de skal starte.
– Så jeg må nok ha med noen føringer og regler knyttet til filmvisning også. Det er ikke alle som kjenner til slike ting, sier hun.
Jobber fulltid
Soini jobber til daglig fulltid i administrasjonen på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Tronjami/Trondheim, men sier at hun kommer til å søke delvis permisjon for å få filmografiprosjektet i havn.
– Det er tross alt en jobb som skal gjøres. Samtidig er jeg opptatt av at ikke alt arbeid med det kvenske skal være basert på fritid og frivillighet, sier Soini.
Og som styremedlem i Norske kvener Midt-Norge vet hun godt hva frivillighet er. Det gjør hun for øvrig fra filmfrivilligheten også:
– Jeg har blant annet drevet filmklubb, filmfestival, vært styreleder i Norsk filmklubb i en årrekke og styreleder for Cinemateket Trondheim. Alt på frivillig basis, sier Soini.
Involverer flere
Cinemateket Trondheim og NTNU ved Institutt for kunst- og medievitenskap er samarbeidspartnere i prosjektet, hvis periode er fra 1. november i år til 30. april neste år, og blir ifølge henne viktig for å nå ut til både det akademiske filmmiljøet og filmformidlingsnettverket i Norge.
– Det er mange som holder på med kvensk film, og jeg tenker det er naturlig å ta kontakt med etablerte miljøer som for eksempel UiT, Siivet, Tromsø internasjonale filmklubb, Nordnorsk filmsenter og Alta filmklubb.
På den andre siden ønsker hun innspill fra andre interesserte, være seg om de vil bidra eller bare er nysgjerrige på prosjektet.
– Folk som vil og kan må gjerne ta kontakt med meg, avrunder Soini.
Les også: