Riukkulakki, kvensk kvinnelue. (Foto: Arne Hauge)

 

Markerer språkdagen med å gi ut det du trenger for å gjøre sy-jobben.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Om to dager gir Kvensk institutt ut mønsterark og syveiledning til den kvenske kvinnelua «riukkulakki.» Med andre ord onsdag 26. april, datoen for Kvensk språkdag. Da blir materialet tilgjengelig for alle via instituttets nettbutikk, framgår det i ei dagfersk pressemelding fra instituttet.

Riukkulakki oversettes med «ikke-samisk lue», noe du kan lese mer om i denne saken fra desember i fjor:

Det umistelig kvenske

Det var i fjor at Kvensk institutt kjørte et prosjekt med å samle inn ull- og vevtradisjoner for Finnmark. Under innsamlings- og dokumentasjonsdelen ble det funnet tre eksemplarer av den gamle tradisjonelle kvenske kvinneluen. De ble funnet i Porsanger, og luene ble en del av utstillingen «Finnmarks mangfoldige husflid – Ull- og vevtradisjoner.» Instituttet skriver i pressemeldingen:

Det du trenger for å sy lua blir straks tilgjengelig. (Foto: Kvensk institutt)

«Riukkulakki er ei kvensk kvinnelue laget av kvenske kvinner, og brukt av kvenske kvinner hovedsakelig i kvenske bosetningsområder. Det er et hodeplagg som allerede i 1927 i Børselv ble beskrevet som gammelmodig og kun brukt av de eldste kvenkvinnene. Også i Billefjord ble luen før krigen omtalt som gammeldags. Rikarda Greiner bekrefter at luen ble kalt riukkulakki og at hun så den i bruk på slutten av 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet. Den kvenske opprinnelsen til lua har blitt forsøkt avvist og forklart som noe annet. Det er imidlertid samlet inn opplysninger om riukkulakki over flere tiår. Mange eldre informanter er intervjuet. Etter hvert har det dukket opp en rekke bilder der riukkulakki er i bruk og kvinnene på bildene kan stort sett dokumenteres som kvener.»

Vi tar med at utstillingen skal ut på vandring. Først skal den fra Børselv og innover til Porsanger museum i Lakselv, der den blir å se i 9. mai til 29. september i år.