Marit Soini. (Foto: Magnus Bjørnerud)
Bare tiden setter grense for alt det kvenske de har lyst å gjøre. Nå skal Marit Soini (48) lede Norske kvener Midt-Norge.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Et passende ord for å beskrive nåsituasjonen for Ruijan kväänit Keski-Norja, er ordet spennende.
– Vi har fått med oss mange fine folk i det nye styret. Noen som har vært med lenge som fortsetter, og flere nye inn som har lyst til å bidra. Bare tiden setter grenser for alt vi har lyst til å gjøre, så ja, det er spennende, sier Marit Soini, hun ble valgt som ny leder på årsmøtet den 16. mars i år.
Norske kvener Midt-Norge har rundt 100 medlemmer og dekker et geografisk stort område med to fylker: Det ene heter Møre og Romsdal, det andre er Trøndelag.
Lokal innsatsvilje
– Det bor kvener over hele Midt-Norge, så en viktig plan for 2025 er å få til arrangementer også utenfor Trondheim, sier Soini.
Så hvis dere som leser dette er «midtnorskinger» bosatt utenfor storbyen, så skal du vite at styret for kvenforeningen stiller villig opp – så lenge dere selv kommer opp med arrangementet. Altså lokalt initiativ, fordi et styre sjelden kan gjøre absolutt alt selv.
– Det som også er viktig, for meg og jeg tror for resten av styret også, er at man ikke tenker på hvor mye kvensk man er. Det bør ikke være en begrensning, fordi det viktigste er den identitet og tilhørighet man selv føler, minner lederen om.

Fra deltakelse på God morgen Trøndelag på NRK den 14. mars i år. Vi ser Paal Christian Bjønnes, byrådssekretær for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Marit Soini, påtroppet leder for Ruijan kväänit Keski-Norja, Vilde Christoffersen Walsø, avtroppende leder og Arne Kristian Gansmo, programleder for God morgen Trøndelag.
(Foto: privat)
Soini er født og oppvokst på Lyngseidet, et tettsted i Lyngen kommune i Troms. Flyttet til Trondheim for å bli filmviter, har bodd der i snart 30 år og jobber i administrasjonen ved NTNU.
– Opptatt av film?
– Veldig. Jeg har drevet med filmformidling i mange år, har drevet både filmklubb og filmfestival, og holder for tiden på med et prosjekt om den kvenske filmografien.
Musiker, kokk, vernepleie
Det trengs en slik oversikt over hva som fins av film, og via Soini har den lokale kvenforeningen lerretet i sin hule hånd. Styret tenker slik, sette rette folk på rett satsing: Elisabeth Stubberud er forsker, Vilde Christoffersen Walsø, altså hun som startet laget i 2018 og ledet det helt til nå, er utdannet historiker og dokumentviter. Gunn Frisk Mogseth Skrove er musiker, Nora Ford er vernepleier, Runar Christoffersen Walsø, broren til Vilde, er barne- og ungdomsarbeider. Helen Thomassen jobber på en skole i Stjørdal, Marit Soini er som sagt filmviter og Veronica Antonsen er kokk. Meget kjekt å ha med på lag hvis satsingen omfatter ting som hjemmelaget lihavelli og tekake.
– Ellers framover har vi lyst til å ha noen arrangementer for barn og unge. Vi vil også prøve å få til mer kvensk representasjon i organer kommunalt og regionalt som omhandler urfolk og nasjonale minoriteter, sier lederen, som har ett mål til:
Besøk i juni
– Samarbeide med kommunen om tilgang til et lokale som vi kan benytte fast. Lokalet trenger ikke bare være for oss, det viktige er å slippe å måtte ha møtene våre rundt om på kafeene i byen.
Videre er lysten stor til flere filmvisninger som den de hadde på NTNU for en tid siden. Siivets «Under en annen himmel» ble vist, fulgt av etterpå-samtale tilrettelagt av Elisabeth Stubberud.
– Det ga et stort engasjement. Veldig vellykket, sier lederen, som også gleder seg til juni og besøk fra det kvenske koret Kvääniääni.
Vi tar med at Soini ble med i styret i fjor, da som vara før hun nå altså skal lede hele Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge.