Trine Strand har laget kaffeost, slik at ukraniske flyktninger får noen kvenske smaker. (Kuva: Jenia/Trine Strand)
Ukrainske flyktninger får en smakebit av kvensk språk, kultur og historie. Og kaffeost. I dag tjuvstarter markeringen av Kvenfolkets dag i Dyrøy.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– På markeringa i dag skal de få kvenske smaker, sier Trine Strand.
Den «markeringa» hun nevner handler naturligvis om Kvenfolkets dag. Og «de», som hun nevner, er deltakere på en språkkafé for ukrainske flyktninger i Dyrøy, men der også hvem som helst som ønsker kan delta.
– Det handler om å lage gode møteplasser, der vi kan bli kjent og snakke sammen. Denne gangen skal vi snakke om kvenene og det kvenske, sier Strand.
Og «smaker», som hun også sier, er en smakebit av kvensk språk, kultur og historie, der deltakerne må ta omtrent alle sansene i bruk; Smaks- og luktesans, syn, hørsel og følesansen.
– Jeg holder på å lage kaffeost. Da kan de få prøve det sammen med tørrkjøtt oppi kaffen, og få smaken av noe kvensk inn på den måten, sier Strand, som har benyttet seg av denne oppskrifta:
Oppskrift på kaffeost – for deg som vil ha det lille ekstra til kaffen
– I tillegg byr vi på rugbrød med tyttebær, sier hun.
Annerledes forestilling
Strand skal også vise fram «Gustava – en kvensk historie» for flyktningene og øvrige deltakere. Der må helt andre sanser tas i bruk. Forestillinga skjer som vanlig på norsk, men med en ny vri for anledningen:
– Det vil være dialog under forestillinga, så det vil være en helt annen form en det jeg har gjort tidligere. En del av historien kan være sterk, og jeg tenker at vi må snakke om det, sier hun.
Med seg har hun Berit Nikolaisen som vil gi publikum det historiske om kvener, også i Dyrøy.
Nordavindshagen i Brøstabotn er stedet for årets markering av Kvenfolkets dag i Dyrøy. (Kuva: Trine Strand)
Åpen for alle
Strand sier de ukrainske flyktningene er veldig interessert i vår historie og språk.
– Det gjør det så fint å legge til rette for det. Sammen skaper vi mangfold i vårt samfunn.
Språkkafeen, som arrangeres av Dyrøy Frivilligsentral og Dyrøy folkebibliotek, er som nevnt åpen for alle. Det hele finner sted på Arvid Hanssen-huset/Nordavindshagen i Brøstabotn, 14. mars fra klokken 17:00.
Les også: