Hjemmelagete karameller er enkle og morsomme å lage, og staselig å gi i gave innpakket i matpapir og pose av cellofanpapir. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
Hjemmelaget karamell gir en seiglivet følelse av suksess.
Maureen Bjerkan Olsen
Til årets julefeiring har folket gjort seg fortjent til noe ekstra godt. Oppskriftene vi har presenterer er typiske eksempler på kvenske og norskfinske godsaker, hvor man tradisjonelt unnet seg noe godt til jul samtidig som det skulle være enkelt å lage med rimelige råvarer.
Vi har tidligere presentert stekepannekarameller med en følelse av knekk. I dag skal vi se på mer «ordentlige» karameller, karameller som hos de fleste vil frambringe en større følelse av luksus. Denne godbiten har sine versjoner fra over alt i verden, mange av oppskriftene til dels kompliserte, blant annet med tilsatt glukose og bruk av temperaturmåler.
Denne versjonen er langt enklere, og er tilpasset med vekt på at de skal være lette å lage i kombinasjon med best mulig smak. Som stekepannekarameller/knekk kan også disse fløtekaramellene lages lysere eller mørkere ettersom hvor lenge de kokes. Her er oppskriften:
3 dl lys sirup
3 dl kremfløte
3 dl farin
3 teskjeer smør
1 vaniljestang eller 3 ts vaniljesukker
Smakstilsetninger: 4-5 sp kakao, grovhakkede mandler med eller uten skall.
Gjør slik; bland alle ingrediensene minus kakao og hakkede mandler i en tykkbunnet kjele og kok opp på medium varme. La det koke til karamellmassen så vidt består karamellprøven, noe som tar om lag 45-60 minutter. Når prøven er bestått, tilsettes kakao og grovhakkede mandler, og det hele gis et oppkok mens du rører godt så kakaoen ikke klumper seg. Smør bakepapir eller matpapir med smør og legg papiret i ei form. Hell over karamellen, la stivne og skjær i biter. Hvis ønskelig drysses det over hakkede nøtter. Pakk bitene i tilskåret matpapir, mellomleggspapir eller cellofanpapir. Egner seg perfekt som hjemmelagete julegaver.
Karamellprøve: Dypp skaftet av ei treskje i kaldt vann, deretter i karamellmassen før den igjen dyppes i kaldt vann. Dra massen av treskjeen. Hvis massen kan trilles til ei kule, er den ferdig. Hvis den løser seg opp, er den ikke ferdig.
Alternativ karamellprøve: Tapp et glass iskaldt vann og slipp noen dråper karamell nedi. Hvis det dannes kuler som kan trilles mellom tommel og pekefinger, er den ferdig. Hvis kulene løser seg opp, må den kokes mer.