Tove Reibo (t.h) bidro med språkopplegg for deltakerne på sommerleiren på Seskarö i 2015. (Foto: Meän Kulttuurikehto)
I dag sparker STR-T i gang femdagers leir for å styrke identitet og minoritetsspråk.
Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no
Kulturleiren Meän Kulttuurikehto (vår kulturvugge) er offisielt i gang. Leiren som er over fem dager holdes i Strömsundshemmet i Råneå, og er i regi av Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaisets (STR-T) lokalavdeling i Kalix. Arrangementet er på sitt åttende år og har deltagere fra flere av Nordkalottens kanter.
– I år er det rundt 40 deltagere, hvorav 20 av de er barn og ungdom. Det er deltagere fra hele Norrbottens kommuner, fra Gøteborg i tillegg til noen deltakere fra Finland, forteller Daniel Särkijärvi i Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T).
Viktig for minoriteten
Tanken bak leiren er å styrke identiteten og minoritetsspråkene hos de nasjonale minoritetene tornedalinger og sverigefinner, i tillegg til å skaffe seg nye kontakter i miljøet. For mange, spesielt unge, har leiren blitt svært viktig.
– Mange av barna har det meste av livet årlig deltatt i leiren, vi har før pandemien brøt ut også hatt et samarbeid med norske kvener som organiserte lignende leirer oppe i Nord-Norge i løpet av vintrene, og deltok i leirene våre.
På grunn av restriksjonene pandemien har påført kunne dessverre ingen kvener fra Norge delta i år, men det stopper likevel ikke årets leir i Sverige, men Särkijävri forklarer at det likevel ikke setter stopper for mange spennende planer for årets leir.
– Vi har et gedigent program under hele leiren, med leker, spill og håndtverk. Kjøkkenpersonalet er fra Finland som gir oss finsk matkultur. Vi også fått tornedalske delikatesser som «kangoskakor» og kaffeost, sier Särkijärvi.