Regnet uteble, men dersom det hadde meldt seg på årets Elvebåttreff, ville folk hatt tak over hodet i den nye gapahuken. (Foto: Arne Hauge)

 

Se hvordan den lokale kvenforeningen bidrar til bolyst i hjemkommunen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Fra forrige gang Ruijan Kaiku var på Elvebåttreffet i Lakselva, har det dukket opp en makeløst stor og fin gapahuk på fiskeplassen Patusuanto.

– Vi har stått på. Fra tegnebrettet til i dag har det gått to og et halvt år, sier Jan Erlin Persen, leder for Lakselv kvenforening og med i styret for NKF-RK. Gapahuken står på et gratis punktfeste gitt dem av Fefo, i selve byggingen har gudnadsgjengen lagt ned 197 timer.

– Bare pensjonister, vi har arbeidskraft til gode, sier Persen, som vi lar ære dem som æres bør. Dugnadsgjengen er:

Alle kan låne

Torfinn Hansen, Arne Hansen, Marius Sørensen, Trygve Myrmel, Seppo Naukkarinen, Dagfinn Lindbäck (byggeleder), Toralf Aronsen, Martin Føhr og Jan Erling Persen. Som sier:

Foreningsleder og dugnadsmedlem Jan Erling Persen konstaterer at det ble en velbygget og flott gapahuk. (Foto: Arne Hauge)

– Vi kaller det for gapahuk selv om den er stor. Vi skal bruke den som møteplass og for skoler og undervisning. Alle kan møte opp og låne plassen, derfor har den plass til 25 personer.

– Så det at lemmijokilaiset står på, kommer hele bygda til gode?

– Ja. Det er noe som heter bolyst i Porsanger, og det har vi jobbet mye med.

Være i fred?

Baksiden av bygget er tilrettelagt for stativ med veggnær og luftig lagring av foreningens elvebåt, sånn at farkosten ikke værslites unødig utenfor sesongen. En sesong full av laksefiske, staking, stengselsfiske på disp og alt det fine foreningen driver med. Også båten er til låns, sier Persen.

– Får anlegget være i fred for ugang, tror du?

– Vi får virkelig håpe det. Bruke, men ikke misbruke, vi har lagt ned så mye arbeid.

Hvis man er vant til fisker-gapahukene fra andre elver, vil foreninges-versjonen ved Patosuanto framstå som storslagen. (Foto: Arne Hauge)

Anlegget blir stengt for både vestavind og folk i den verste vintertiden. Men denne augustdagen, med hundre frammøtte og gratis vafler og en like gratis og ytterst velsmakende fiskesuppe, pluss et regnvær som holdt seg på kledelig avstand samt en mørketid ennå langt i det fjerne, var lederen glad.

Kulturbevisst fisk?

– Jeg er stolt i dag. Virkelig. Og kjempeimponert over at folk møter opp og bidrar til å ta vare på kulturen, sa lederen, som la opp til feiring for dugnadsgjengen senere på kvelden.

Foruten Fefo tar vi med at også Norske kveners forbund har sponset anlegget, med 10 000 kroner. Aktøren som likevel har støttet aller mest – syns vi det er rett å nevne – er likevel Paulsen entreprenører.

– De har gruset veien hit, tror det kom på over 100 000 kroner bare der. Samfunnsløfetet til Sparebanken Nord-Norge har gitt, det har også Luostejok Kraftlag og Lakselv grunneierforening. Bygget i seg selv kommer på rundt 110 000 kroner. Pluss dugnad.

Den storfine gapahuken ligger ei kastelengde fra Lakselvas klare vann. Hvor vi så fisk hoppe. Også leder Persen så fisken.

– Den hoppet endatil tre ganger. Fordi vi er en trespråklig kommune, bekrefter han.