Tor-Gunnar Markussen ved Nordreisa husflidslag inviterer til knivkurs. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
… men da må det smis mens jernet er varmt.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
Denne høsten er det gyldne muligheter for å produsere både egen kniv, skaft og slire i Nord-Troms. Dette i form av to ulike tilbud, som kan la seg kombinere.
Smi eget knivblad
Nord-Troms museum inviterer «smedvenner og knivinteresserte» til å ta turen innom Seppolasmia i Yykeänperä/Skibotn den 28. og 29. oktober. Smia vil da være åpen for formidling, og dersom noen vil prøve seg som smed selv har museet anledning til å sette opp to ute-esser, men «her tar vi forbehold om vær», skriver museet på sin nettside.
Ved godt vær gjelder det å være tidlig ute, for «her er det første mann til mølla», heter det videre.
Hans-Erik Olsen ved Nord-Troms museum åpner dørene til Seppolasmia på Markkina/Markedsplassen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Se facebookarrangementet «Smi knivblad med museet»
Museets smed, Hans-Erik Olsen, kommer til å vise praktisk smiing av knivblad på tradisjonelt vis, med ulike metoder som stålsetting, utsmiing og varmebehandling med ulike herdemetoder, og formidlingen finner sted fra klokken 10 til 15 begge dagene.
Skaft og slire
To uker senere inviterer Nordreisa husflidslag til et 45-timers knivkurs som skal pågå over to helger på Hansinkenttä/Storslett. Første økt arrangeres 11. til 13. november og andre økt 18. til 20. november. I tillegg blir det en ekstradag etter avtale med deltakerne.
– I prisen får deltakerne en materialpakke med alt som trengs, inkludert knivblad. Det sier kursholder Tor-Gunnar Markussen.
Knivblad følger med materialpakken på kurset. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– Bladene er smidd av Asbjørn Solheim. De leveres råsmidd og børstet. På dette kurset konsentrerer vi oss om skaft og slire. Man kan velge mellom naturell og stabilisert knivskaft. Slira består av innerslire av tre, som videre kles med masurlær, sier han.
– Og «stabilisert skaft», hva er nå det?
– Det lager vi av tørr surbjørk, altså bjørk som har begynt å råtne. Emnene har jeg tørket i stekeovnen, for så å ha det i vakumpress som suger ut all luft, samtidig som det lilla kunststoffet Epoxy resin suges inn i treet. Deretter legges emnet i aluminiumsfolie, og får på nytt et par timer i stekeovnen for herding. Etter prosessen er skaftet stabilisert, det råtner ikke lengre, og trekker ikke inn verken fukt eller olje, forklarer kurslæreren.
Her ser vi et stabilisert treemne i prosess inn mot et knivskaft. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– Litt av poenget med dette er å vise at dårlig treverk går an å gjøre om til gode knivskaft. Og den påbegynte råtningsprosessen, i kombinasjon med treets ulike grad av tetthet, bringer fram fantastiske mønstre etter en stabiliseringsprosess, sier Markussen.
Kurset er begrenset til åtte plasser og påmeldingsfrist er satt til 8. november.
– Kurset er halvfullt allerede, sier Markussen, og legger til at det ved stor pågang vil lages venteliste og eventuelt settes opp nytt kurs.
Påmelding til knivkurs (Nordreisa)
Pris for husflidslagets medlemmer: 2 100 kroner
Pris for ikke-medlemmer: 2 500 kroner
Påmelding innen tirsdag 8. november til Hilde Marie Lund, tlf 450 35 435
Påmelding betales ved innbetaling av kursavgift til Nordreisa husflidslag. Kontonummer: 4740 27 08162
Mulig å kombinere
Museets tilbud og husflidslagets tilbud har i utgangspunktet ingen sammenheng med hverandre, men korresponderer fint tidsmessig og kan muligens la seg kombinere rent praktisk også, for de som måtte ønske det:
– Hvis man har laget seg et knivblad hos Nord-Troms museum, kan man da komme og lage skaft og slire til denne på kurset?
– Ja, man kan melde seg på kurset på ordinært vis, og så trekker vi bare ifra prisen på bladet fra prisen på materialpakka vår, sier Markussen.