Turid Strand har kjørt langt for å sy kvendrakten, og ses her med en selvsydd og meget vellykket herrevest. (Foto: Arne Hauge)

 

– Jeg har lovet at herredrakten jeg syr skal bli ferdig til Kvenfolkets dag, sier Turid Strand fra Vadsø.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Turid Strand går på kurs for å lære å sy kvendrakten, og selv om drakten skal være ferdig til Kvenfolkets dag 16. mars, har administrasjonskonsulenten ved Varanger museum – Ruija kvenmuseum, et viktig forbehold.

– Jeg har ennå ikke sagt noe om hvilket årstall det blir, sier hun spøkefullt. Det er nemlig mye arbeid å sy en kvendrakt, mer enn hun og kursvenninne Margrethe Harila var klar over, da de første gangen kjørte for å delta på Else Olsens kurs i Børselv eller Lakselv.

Høsten 2016 og våren 2017 kjørte de 7 turer til Porsanger, en samlet distanse på drøyt 4.600 kilometer.

Intensive kurs

– Vi hadde en vanskelig tur på holkeføre, resten har vært nydelige turer gjennom Tanadalen eller over Ifjordfjellet. Vi har skravlet og kost oss, sier Turid, som kommer fra ytre Kvenbyen i Vadsø.

Les også: Tok seg til hodet da kraven ble feil

Helgekursene har vært intensive, rundt 21 timer hver gang, i tillegg kommer hjemmeleksene, altså syingen mellom kursene.

– Det er kjempeartig, men mer arbeid enn vi så for oss. Det er mange ulike teknikker, og man bør nok sy svært mye for å finne den gode flyten. I motsatt fall er man nybegynner for hvert eneste plagg, og da tar det en liten evighet, sier hun.

La en plan

Da vi snakket med Turid om status for herredrakten, manglet vesten knapper og knapphull, skjorta mangler en arm, buksa skulle hun sy på linningen, jakka var ferdigklipt og ihopsydd i ryggen og manglet kun fór og armer. Til alt hell er det nokså lenge siden vi pratet med henne, så statusen i skrivende stund er forhåpentligvis langt mer framskreden.

For å hente ut mest kunnskap fra kurset, la venninnene en plan hvor Turid sydde herredrakten og Margrethe sydde damedrakten. Da kan de lære av hverandre i ettertid. Begge har intensjon om å bli instruktører i sying av kvendrakten, og da må de sy minst 3 drakter hver, samt gå opp til en liten prøve i faget.

– Min drakt skal stilles ut her ved Ruija kvenmuseum, sier Turid, som i lag med sin arbeidsgiver skal søke midler for innkjøp av det som ellers hører til drakten, blant annet sølv, belte, sko og tørkle.

– Jeg kommer i mål med drakten til Kvenfolkets dag, bekrefter hun.