Tromsø kvenforening-Tromssan kvääniseuran vuosikokkous vaihtoi seuran kvääninkielisen nimen. (Kuva: Liisa Koivulehto)
Tromsø kvenforening – Tromssan kvääniseura har forholdsvis få medlemmer, men de er synlige på flere områder.
Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Flere medlemmer fra foreninga er både direkte og indirekte representert i Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliitto (generalsekretær og to styremedlemmer), Kveeninuoret (leder med mange aktive) og Kventeateret (interimstyret).
Tromsø kvenforening har få medlemmer, byens befolkningstall tatt i betraktning. I fjor ble det en økning på 13 personer, og medlemstallet gikk opp til 42.
– To nye har meldt seg på i januar, og vi vurderer medlemspotensialet som stort, sa avtroppende leder Bernt Isaksen da han presenterte årsmeldinga.
Få, men varierte aktiviteter
I 2019 arrangerte foreninga språkkafeer, feira Kvenfolkets dag med konsert av Jord og møtte Sannhets- og forsoningskommisjonen. En historiekveld i Tromsø museum med et publikum på rundt 100 personer, var også et av høydepunktene.
Danseforestillinga Havfruas perler, i samarbeid med Tromssan ruijansuomalainen yhdistys-Norskfinsk forening i Tromsø, gikk de fleste hus forbi, fordi den var for svakt annonsert.
– Den var annonsert kun via sosiale medier, og alle er ikke der, konstaterte Bernt Isaksen.
Foreninga har god økonomi, selv om regnskapet gikk i minus i fjor, med inntekter på kroner 22.300 og utgifter på kroner 36.400.
– Vi glemte å søke støtte både til språkkafeene og 16.3.-arrangementet, forklarte kasserer Evy Basso.
Gleder seg til Paulaharju-oversettinga
Også i Tromsø knytter det seg stor spenning til den norske oversettinga av Ruijan suomalaisia av Samuli Paulaharju. Boka med tittel Kvenene – et folk ved Ishavet skal lanseres i Vadsø 16. mars. Tromsø-kvenene ønsker å markere utgivelsen også i Tromsø, på et senere tidspunkt.
– Det er stort! Vi prøvde jo å få boka oversatt til norsk fra første år etter at NKF-RK var stifta, sa Reidun Mellem.
– Det er to navn jeg husker fra min barndom: Læstadius og Paulaharju, sa Evy Basso.
Kveeniseurasta kvääniseura
Noora Ollila otti framile asian seuran nimestä.
– Unge kvener blir forvirra av de mange navnene. Heter det kveeni, kvääni eller kainu? Det heter jo Ruijan kveeniliitto, Kainun institutti og Haltiin kväänisentteri. De nyeste heter jo kvääni- og det er noe Kvensk språkråd også anbefaler. Kveeninuoret skal endre navnet til Kvääninuoret, og jeg foreslår at Tromssan kveeniseura også skal endre navnet til «kvääniseura,» sa Noora Ollila.
Ordstyreren konstaterte at årsmøtet kan gjøre en slik endring. Åtte av ti stemte for navneendring og nå heter det Tromsø kvenforening-Tromssan kvääniseura – og de som ikke ennå kan skrive en «a med tødla» skal få opplæring i det.
Les også: Vi kaller dere kveenit
Nytt styre
Torbjørn Svane Naimak ble valgt som ny leder. Med seg fikk han Grethe Haldorsen (ny) som sekretær, og Evy Basso forsetter som kasserer og Reino Ollila som språkansvarlig. Varamedlem: Helge Huru. Styret skal opprette arbeidsutvalg etter behov og ønske fra aktive medlemmer.
Tromssan kvääniseuran styyri 2020-2021: Vasemala Evy Basso (kasseereri), Torbjørn Svane Naimak (puhheenjohtaja), Reino Ollila (kväänin kielen vastuulinen) ja Helge Huru (vara). Uusi sekretääri Grethe Haldorsen ei ollu paikala. (Kuva: Liisa Koivulehto)