Inger Birkelund er produsent for Kyläpeli. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Av praktiske årsaker vil det være langt færre billetter enn vanlig til hovedforestillinga under årets «spesialutgave» av Kyläpeli i Nordreisa. Heldigvis er det nytt av året også et festivalprogram med mange andre tilbud under speldagene.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
Årets utgave av Kyläpeli blir helt annerledes enn tidligere. Først og fremst framskyndes spelet med om lag en måned, videre er det skrevet nytt manus til hovedforestillinga, og den tradisjonelle bussturen opp Reisadalen utgår. Årets landsbyspel er også rigget i større grad som en festival, med flere ulike tilbud i tillegg til hovedforestillinga. Det opplyser produsent Inger Birkelund.
– Vi skal vise hovedforestillingen «Rantapeli»(strandspel) kun to ganger, og det vil være plass til cirka femti publikummere hver gang, så akkurat den vil være litt eksklusiv i år. Det handler om kapasitet og logistikk, sier produsenten. Til sammenligning har man tidligere hatt tre forestillingsdager med plass til cirka nitti publikummere hver av dagene.
– I år starter hovedforestillingen ved Sokkelvikhuset i Sørkjosen, som er hovedbase for året spel. Herfra busses publikum ut mot Sokkelvik, før vi legger ut på en om lag 3,5 kilometer lang vandring ut mot Andersbukta. På turen blir det historisk guiding kombinert med fiksjon, sier Birkelund.
Produsenten understreker at publikum selv må kjenne etter om de er i stand til å gjennomføre turen, og at turen ikke er universelt utformet på noen måter. Fra arrangørens side anbefales det også at barn og unge er i følge med voksne.
Bryllup anno 1890
Birkelund røper ovenfor Ruijan Kaiku at de som får med seg årets hovedforestilling, som går av stabelen henholdsvis 11. og 12. august, også får ta del i et bryllup anno 1890 ute i idylliske Andersbukta.
– Vi får være med i bryllupet til Susanna og Anders som, i sin tid og i den virkelige verden, var bosatt i nettopp Andersbukta. Her vil det bli servert rømmegrøt, spekemat, kaffe og det som måtte høre til i et bryllup rundt 1890, sier hun.
– For øvrig skal vi huske på det som manusforfatter Lise Brekmoe har sagt om innholdet manuset; «Noe er sant, noe kan vært sant, og noe er absolutt ikke sant», legger produsenten til.
Barneforestillinger
Itu barneteater setter opp forestillingen «Mettätaika» (skogsmagi). Denne skal vises fredag 12. august klokken 13:00 og 15:00 ved Sokkelvikhuset i Sørkjosen.
– Dette skal foregå dels inne og dels ute, inkludert en liten vandretur på 2-300 meter på flatmark. Det skal gå fint også for de som sitter i rullestol, sier Birkelund.
– Forestillingen er basert på myter, skogsmagi og dans, og egner seg like godt for barn som for voksne. Barna jobber hele uka i forkant med forberedelser, og har med seg særdeles dyktige koreografer i Astrid Serine Hoel og Helle Levang Moum. Jeg tror dette kommer til å bli helt magisk, sier hun.
Lørdag 13. august er det også satt opp to forestillinger henholdsvis klokken 13:00 og 15:00. Da er det duket for «Roskaremu» (lurveleven), en forestilling som tidligere er vist over 100 ganger for barn i hele Norge. Her er det de profesjonelle fortellerne Borghild Otelie Aasebøstøler og Ørjan Steinsvik fra Skrål og Skrammel som inntar scenen på Sokkelvikhuset.
– Dette er en forestilling som retter seg mot barn, men som også voksne kan finne glede i, sier Birkelund.
Frida Lydia Virtanen Hansen er et nytt fjes i Kyläpeli-sammenheng og skal ha en av hovedrollene i «Rantapeli». (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Fullstappet lørdag
Den samme lørdagen inviterer Kyläpeli til arrangementet «Kväänin kylttyyriperintö» (kvensk kulturarv) på Halti fra klokken 11 til 13 i samarbeid med Halti kvenkultursenter, Halti nasjonalparksenter og Nord-Troms museum. Forsker Stein Roar Mathisen fra UiT Norges arktiske universitet holder foredraget «Kyläpeli og den kvenske kulturarven», det blir filmvisning av «Reisadalen anno 60-tallet» som omhandler elvebåttradisjoner og utstillingen «Tuulessa – I vinden» er åpen.
Fra klokken 12 til 16 inviterer Kyläpeli til bruktmarked på Høeghvollen.
– Her blir det gjenbruksmarked der alle som vil kan komme og selge det de måtte ønske av leker, klær, bøker eller andre brukte gjenstander. Vi opererer ikke med inngangsbillett og salgsavgift, her er det bare å møte opp ved Kronebutikken lørdag morgen og rigge seg til med det man trenger, sier Birkelund.
Når dagen er omme og kvelden tar til, inviterer arrangørene til spelkonsert i Sokkelvikhuset fra klokken 20:00. Arrangementet har 18 års aldersgrense og servering. Det er Kyläpelis musikere og scenekunstnere som avslutter spelet med spilleglede, favorittlåter, fortellerinnslag og høy stemning.
– Her snakker vi om utrolig dyktige folk, sier Birkelund, og nevner Daniel Wikslund, Øystein Fredriksen, Nikolai Äystö, Johannes Parbring, Peter Vang, Frida Lydia Virtanen Hansen, Lise Brekmoe, Ørjan Steinsvik og Borghild Otelie Aasebøstøl.
Sokkelvikhuset i Rässikäinen/Sørkjosen blir hovedbase for Kyläpeli 2022. (Kuva: Are Bergset Elvestad)
Takknemlig
Birkelund forteller at hun gleder seg enormt til årets Kyläpeli, som innehar mye nytt innhold, men understreker at Itu teatteriforeeninki aldri ville kunne gjennomført Kyläpeli på egenhånd.
– Det er veldig spennende for oss å prøve ut nye ting, samtidig er det veldig viktig for meg å si at det er mange som bruker mye arbeidsressurser på dette, som for eksempel kvenkultursenteret, nasjonalparksenteret og museet. I tillegg har Kyläpeli over flere år fått økonomisk støtte fra Samfunnsløftet, og i år skal Lerøy Aurora vise oss med båtskyss som er utrolig nyttig med tanke på logistikk, frakt av utstyr og skuespillere. Vi er utrolig takknemlig for dette, avslutter Birkelund.