Kvääninuorets styre består nå styremedlem Evelyn Nilsen, leder Nora Marie Ollila og nestleder Åsne Kummeneje Mellem (Foto: Kvääninuoret)

 

Evelyn, Noora og Åsne i Kvääninuoret ser fram til et innholdsrikt år.  

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Kvenungdommen bruker Instagram for å nå ut til unge kvener (Foto: Kvenungdommens instagramkonto)

– Nå gønner vi på! Vi er i en veldig god flyt, og er klar til innsats, sier Noora Marie Ollila etter helgas årsmøte i Kvääninuoret.

Hun fikk fornyet tillitt til å fortsette i lederrollen, og skal sammen med Åsne Kummeneje Mellem og Evelyn Nilsen styre den kvenske ungdomsorganisasjonen framover.

– Det blir fint å få med Evelyn på laget. Hun er en stor ressurs, konstaterer Åsne og Noora som begge satt i styret den forrige perioden. Emelie Nilsen, Heidi Johanne Blomli og Daniel Tobias Johansen Langhoff ble valgt som varamedlemmer. 

Nytt navn
Under årsmøtet var ungdomsorganisasjonens navn oppe til debatt, og et enstemmig årsmøte stemte ja for å skifte navn fra Kveeninuoret til Kvääninuoret.

– Vi valgte å bytte navn for å følge de språklige anbefalingene som er gitt fra det kvenske språktinget, forklarer Noora.

Da organisasjonen i sin tid ble stiftet var det naturlig å bruke navnet Kveeninuoret, men i etterkant skal Språktinget ha ønsket å enes om begrepsbruken siden flere kvener skal ha syntes det var forvirrende med ulik skrivemåte på den kvenske betegnelsen for kvener.

Sannhetskommisjonen lyttet
Pia Lane og Anna-Kaisa Räisänen fra Sannhets- og forsoningskommisjonen var innom årsmøtet for å fortelle om sitt arbeid, og samtidig høre hva kvenske ungdommer er opptatt av.

– Det var spennende. Pia presenterte hva kommisjonen skal jobbe med framover, og så holdt jeg og Noora et innlegg der vi pratet om det vi unge mener er aktuelt for kommisjonen, sier Åsne Kummeneje Mellem.

– Det virker som om sannhetskommisjonen setter pris på at vi har øynene retta ut mot de unge, sier hun.

Overraskende undersøkelse
Blant annet snakka kvenungdommene en del om hva kommisjonen burde gjøre for å engasjere ungdom, og i viste slides fra en uformell undersøkelse de nylig hadde på Instagram.

– Vi spurte våre følgere på Instagram om de hadde hatt negative opplevelser tilknyttet det å være kven, og om de alltid har visst at de var kvener. Kommisjonen ble veldig overrasket over det vi fant ut. Både det at unge fortsatt opplever negative ting, og at mange ikke visste de er kvener før de blir eldre, forteller Åsne.

Kvenungdommen delte også sine erfaringer med hvordan de bruker sosiale medier for å nå ut mot unge medlemmer.

Kvenungdommen koste seg med språkspillet New Amigos (Foto: Kvenungdommens instagramkonto)

Lærerikt brettspill
Ungdommene tok seg også tid til å teste ut det nye kvenske språkspillet New Amigos.

– Vi spilte det hele helga. Klarte ikke å dy oss. Det var veldig gøy og vi lærte mange nye kvenske ord alle sammen, sier Noora. Hun er vokst opp med kvensk språk, og vant den første runden.

– Både for de som kunne språket ganske godt, og oss som ikke kan så mye var det veldig artig å spille New Amigos. Ikke overraskende var det Noora som vant den første runden, men yngstemann Ragnar fra Nordreisa vant også en runde, så det var en stor suksess, sier Åsne.

Hun syntes spillet var både morsomt og ikke minst nyttig.

– Vi kommer absolutt til å ha spillet med oss videre, og alle lokallagene burde også ha dette spillet tilgjengelig. Nå har jeg lært å bestille cola både med og uten sukker på kvensk, ler hun.

Kolme-prosjektet
Av aktiviteter det kommende året, er det Kolme-prosjektet som nok vil stå mest i fokus for Kvääninuoret.

– I år skal vi gjennomføre tre ungdomssamlinger, og så skal vi ha den første leiren i prosjektet Kolme. Kolme-leiren holdes i Nord-Troms 5.-10. august, og da blir det 10 deltakere fra hvert land, forteller Åsne.

Før jul ble det kjent at Ruijan kveeniliitto og Kvääninuoret fikk rundt 700.000 norske kroner fra Nordisk Ministerråd til samarbeidsprosjektet «Kolme!» sammen med ungdomsorganisasjonene i Tornedalen og Nord-Finland. Prosjektet går ut på at ungdommer fra de tre landene og kulturene gjennom den treårige prosjektperioden skal samle inn materiale og jobbe med kulturen, språket, historien og egen identitetsfølelse på ulike måter, og at det hele skal munne ut i egne utstillinger og en kort dokumentarfilm som skal kunne formidles i flere land.

– Jeg tror dette blir et veldig innholdsrikt og spennende år, sier Noora Marie Ollila.

God stemning på årsmøtet til Kvääninuoret (Foto: Privat)