Teatersjef ved Kvääniteatteri, Frank Jørstad, er glad for at Villen Yttregaard Jakobsen sa «ja.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Over 100 personer fra hele landet skal bidra. Villen Yttregaard Jakobsen (11) fra Nordreisa er den yngste av dem alle: – Jeg blir litt nervøs av å tenke på det, men det går bra.

 

– Opplesningen vil være fra hovedscenen på Nationaltheatret og sendes direkte på NRK2, minutt for minutt i sin helhet. Det er 700 sider, 100 mennesker og vil ta cirka 35 timer. Hele rapporten som Stortinget har bestilt skal leses. Det sier Frank Jørstad, som er teatersjef ved Kvääniteatteri.

Det er nemlig Kvääniteatteri som, i samarbeid med Nationaltheatret og Festspillene i Bergen, har tatt initiativ til opplesningen som har fått navnet «Norge lytter.» Det hele vil starte like i etterkant av den formelle overleveringen på Stortinget den 1. juni.

– Det vil blant annet være mennesker fra de kvenske, samiske og skogfinske miljøene som bidrar, sier Jørstad.

Han forteller at mange av de som skal lese kommer i fra nord i landet.

– Sparebank1 Nord-Norge har, gjennom Samfunnsløftet, gått inn med midler slik at det er mulig å hente folk fra Nord-Norge med fly, gi de en plass å bo, gi de mat, og dermed kan bidra og lese. Det er et stort demokratisk prosjekt som de er med å bidrar til, sier Jørstad.

Yngst av alle

Én av de som skal bidra til opplesingen er Villen Yttregaard Jakobsen (11) fra Nordreisa. Hun er den yngste av alle som skal bidra i opplesningen.

– Jeg blir litt nærvøs av å tenke på det, men det går bra. Alle der er eldre enn meg, det er litt rart, men de har mer erfaring enn meg og da kan jeg lære fra dem, sier hun til Ruijan Kaiku.

At hun skal på riksdekkende TV er ikke noe hun har tenkt så mye på.

– Det har ikke gått opp for meg enda, sier hun.


Frank Jørstad forklarer og forbereder Villen Yttregaard Jakobsen (11) og mamma Lise Jakobsen på hva som venter henne på Nationaltheatret. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Den unge reisaværingen er forsåvidt vant til å stå på scenen. I 2021 hadde hun for eksempel en sentral rolle under Kyläpeli, det kvenske landsbyspelet i Nordreisa, med svært mange replikker – og alle replikkene var utelukkende på kvensk.

– Men det var ikke akkurat Nationaltheatret, der både scenen og salen er mye større. Jeg tror nok at jeg vil merke ganske stor forskjell, sier hun.

Mangfoldig representasjon

– Hvorfor ville dere ha med Villen til Oslo?

– Det er Norge som skal være representert, og Norge som skal lese dette. Det vil være stor representasjon fra de ulike minoritetene som rapporten omhandler, men det skal også være representanter fra andre deler av landet, slik at vi får høre ulike dialekter. Og så skal det være gamle mennesker, og unge mennesker, forklarer Jørstad, og legger til:

– Villen representerer både barna i dette landet, og kvenene. Vi er glade for at hun sa «ja.»

Han sier at mangfoldet skal være representert og at alle 35 timene med opplesning også skal tegntolkes i sin helhet.

– På den måten sikrer vi at de som er akkurat som oss, bortsett fra at de ikke hører, også skal få lytte, sier teatersjefen.

Står stødig

På spørsmål om 11-åringen noen ganger har vært i Oslo, svarer hun slik:

– Én gang. Da var jeg på Aftenposten, som hadde laget en sak om meg litt tidligere. Journalistene som hadde besøkt meg, inviterte meg dit da de hørte at jeg skulle til Oslo, sier hun.

Bare kort tid før, i mars i år, prydet nemlig 11-åringen fra Nordreisa forsiden av Aftenposten Junior under tittelen «Språket hennes kan forsvinne.» I saka framgikk det blant annet at hun mente flere barn måtte få muligheten til å lære kvensk, og at hun selv hadde måtte kjempe for kvenskundervisning på skolen.

– Så da har på en måte «hele» Norge sett deg allerede?

– Ja, kanskje det, humrer hun.

– Men du har beina godt plantet på jorda?

– Ja, det har jeg, svarer den unge kvenen.


Villen Yttregaard Jakobsen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Vet klassekameratene og vennene dine hva du skal være med på?

– Det er ganske vanskelig å forklare hva Sannhets- og forsoningskommisjonen er. Da jeg fortalte vennene mine om det, så lurte de jo på hva det var.

– Det er ikke alle som vet hva det er, men de synes det er veldig kult og har veldig lyst å se det. Jeg føler at jeg har klart å forklare det, litt i alle fall, sier hun.

Trygt og godt

I skrivende stund vet verken Villen eller de andre som skal bidra, hva det er de skal lese. Tiden til forberedelse kan bli knapp.

11-åringen har ikke tenkt så mye på hva hun skal gjøre hvis det plutselig skulle bli vanskelig å stå på scenen, forteller hun, men da skyter teatersjefen inn noen betryggende ord:

– Vi skal ha en plan på det. Hvis det skulle bli vanskelig for noen, så skal vi løse det der nede. Det skal være trygt og godt, og det skal være spennende. Hun kommer til å bli tatt godt vare på, avlutter Jørstad.