Forfatteren M Seppola Simonsen er blant de som skal fargelegge Norsk litteraturfestival i kvenske farger. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kvensk og tornedalsk kultur er blant det som er inkludert i dagsorden når Norsk litteraturfestival markerer sitt 30-årsjubileum.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Akkurat i samme tidsrom som Paaskiviikko går av stabelen i nord, 2. til 8. juni i år, arrangeres Norsk litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene i sør.

Sistnevnte går naturligvis ikke inn i kategorien «kvenfestival», men det er likevel ikke fritt for kvensk representasjon på programmet av den grunn.

Les også: Nå er tid og sted for årets kvenseminar fastsatt

Navn som i så henseende er verdt å merke seg er tegneserieskaper Terje T. Wollmann, Ida Løken Valkeapää fra Kvääniteatteri og forfatterne M. Seppola Simonsen og Ingeborg Arvola.

Til sammen medvirker kvartetten på seks av de mange arrangementene festivalen har å by på.

Mysterier, opprinnelse og kjærlighet

Wollmann, som både er tegneserieskaper, komponist og dramatiker, er den første av de nevnte som skal i ilden. Sammen med Borghild Otelie Aasebøstøl og Olav Kåre Dønheim gjør han «Nils & Magga og mysteriet på vidda» allerede 2. juni.

Den bygger på Wollmanns tegneserieunivers om søskenparet Nils og Magga, og gir publikum et innblikk i barnas rastløse hverdag omgitt av den kvenske og den samiske kulturen.


Terje T. Wollmann er skaperen av tegneserien om «Nils & Magga», som også er kommet ut i kvensk utgave. (Arkiivikuva: Kristine Jonas)

Valkeapää og Simonsens navn dukker så opp i tilknytning til åpningsforestillinga som går av stabelen 3. juni, sammmen med en rekke andre bidragsytere.

Dagen derpå, den 4. juni, er Simonsen med på to arrangementer. Først «Å finne sin opprinnelse», her i kraft av sin kvenske bakgrunn. Senere samme kveld er forfatteren involvert i arrangementet «Platons drikkegilde – samtaler om kjærlighet», der det blir taler, sang og musikk.

Arvola og Niemi

Ingeborg Arvola er også med på to arrangementer, og begge holdes den 7. juni.

Først ut er arrangementet «Å skrive fram den nordlige historien.» Dette er en samtale mellom norsk-kvenske Arvola og svensk-samiske Elin Anna Labba. Ifølge festivalen har de begge blitt hyllet for sin evne til å skrive om mennesker og samfunn i utvikling på Nordkalotten. Denne samtalen ledes av Sigrid Agnethe Hansen.


Ingeborg Arvola vant Brageprisen 2022 for suksessromanen «Kniven i ilden», den første boka i trilogiserien Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet. (Arkiivikuva: Arne Hauge)

Den andre, «Å blåse liv i historien», er en samtale Arvola har med ingen ringere enn tornedalsforfatteren Mikael Niemi. Dette ettersom de begge har hatt stor suksess med historiske romaner som skildrer livet på Nordkalotten. Samtalen ledes av Kurt Ole Linn, som er kultursjef i Innlandet fylkeskommune.

30-årsjubileum

Ettersom festivalen feirer sitt 30-årsjubileum, vil de blant annet markere hvordan den samiske kulturen og de nordlige, nasjonale minoritetenes kulturer har blitt stadig mer synlige i Norden – «Ikke lengre som eksotiske innslag, men som viktige, vitale og nyskapende deler av våre nasjonale kulturer.»

Det skriver festivalen på sine nettsider, og fortsetter:

«Vi opplever en samisk bølge og en kvensk og tornedalsk oppblomstring innen kunst og litteratur i Norden. Hvordan påvirker historien dagens samer, kvener og tornedalinger og hvordan uttrykkes det i litteraturen?»

Det kan man, med andre ord, kanskje få svaret på om man finner veien til Lillehammer i begynnelsen av juni.