Alf Nilsen-Børsskogs fjerde og siste del av romanserien Elämän jatko, samt lydboken Merimes muistelee ble presentert under jubileumsseminaret. Og flere utgivelser er på trappene!
Under tiårsjubileet for kvensk språk på Nasjonalbiblioteket, ble Alf Nilsen-Børsskogs roman Viimi vuođet og lydboken Merimes muistelee presentert.
– Vi syntes dette var en fin anledning å hedre Alf som den store forfatteren han var. Vi hadde jo selvsagt ønsket at vi hadde kunnet gi ut disse bøkene mens Alf var i live, men slik ble det dessverre ikke, forteller forlagsredaktør i Iđut, Nan Persen.
Fin anledning
Det var en tydelig beveget og rørt redaktør som presenterte romanen Viimi vuođet og lydboken Merimes muistelee i Oslo 27. mai.
– Bøkene var egentlig klare til å bli utgitt allerede i 2014, men vi følte at det ikke var helt passende å gi ut noe rett etter Alfs død. Da vi fikk en henvendelse fra Språkrådet og Nasjonalbiblioteket om et jubileumsseminar, syntes vi dette var en veldig fin anledning for lansering av fjerde bind i romanserien Elämän jatko og lydboka Merimes muistelee, sier Persen.
Bok om nye tider
Viimi vuođet, De siste årene, er en selvstendig fortsettelse av boka Rauha, Freden, som er tredje bind i serien Elämän jatko. Forfatteren beskriver overgangen fra etterkrigstidens nød til moderne tid med ny frihet, men også nye motsetninger. Romanen begynner med at Are mister jobben som lærer i Kirkenes, og han reiser til sjøs. Tidsmessig er handlingen satt fra sekstitallet opp til totusentallet.
Alfs stemme
Forlaget presenterte samtidig tidenes første lydbok på kvensk. Selve diktsamlingen, Merimes muistelee, ble gitt ut høsten 2013, og de fleste av diktene handler om det å reise bort og komme hjem igjen. Her har reisene ofte en symbolsk betydning, og tilhørighet til egen kultur og hjemtrakt er viktige tema.
– Samme høst som boken ble gitt ut, gikk vi i studio i Alta for å spille diktsamlingen inn som lydbok. Det var Alf selv som leste inn diktene sine. Vi rakk dessverre ikke å få lydboken ferdig før han døde, men vi er glad for at Nasjonalbiblioteket ga oss mulighet til å presentere den her på jubileumsseminaret, sier Nan Persen.
– Et klenodium!
Hun kan fortelle at innspillingen gikk bra, og at forfatteren selv var fornøyd med resultatet.
– Jeg er veldig glad for at vi rakk å gjøre denne innspillingen. Lydboka blir jo som et klenodium! Det er jo den første skjønnlitterære lydboka som utgis på kvensk, og jeg vil tro at den vil være som en gave for det kvenske folk, sier Persen.
Lydboka har foreløpig et opplag på 300 eksemplarer, men forlagsredaktøren regner med å trykke opp flere.
– Dersom etterspørselen er der, så gjør vi selvsagt det, forsikrer hun.
Trackbacks/Pingbacks