– Det viktigste er ikke å bli raskt ferdig, men at folk har lyst til å bli med på prosjektet, sier Kai Petter Johansen om kventunprosjektet i Kvænangen. (Foto: Privat)

 

– Vi håper at gamle og unge vil føle eierskap til prosjektet, sier Kai Petter Johansen.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I følge tidsplanen for kventunet i Kvænangen skal det gamle tømmerbygget være satt opp og klar for innvielse til neste års Paaskiviikko.

Les bakgrunnen for saken: Holdt på å ramle av stolen av kventun-gave

– Det viktigste er ikke å bli raskt ferdig, men at folk har lyst til å bli med på prosjektet, sier Kai Petter Johansen.

Han ser for seg at de så langt det er mulig vil gjøre de forskjellige delene av arbeidet rundt kventunet som aktiviteter og arrangement hvor de involverer barn og husflidsinteresserte lag, foreninger og personer.

– Vi tror dette vil bidra til å gi en bredt sammensatt gruppe i befolkningen eierskap til huset, og det vil utgjøre en viktig del av formidlingsarbeidet rundt tradisjonelt håndverk og husflid, sier han.

Kai Petter Johansen. (Arkivfoto: Arne Hauge)

I følge Kai Petter skal perioden framover mot sommeren brukes til å få godkjent tomt og planer, opprette dialog og samarbeid med fagpersoner innenfor kvensk byggeskikk og kvensk språkarbeid, lage oversikt over materialbehov, sende søknader om mer midler, klargjøre tomt, flytte grunnmur og kjeller og etablere vann- og strømforsyning til tomta.

– Fremdriften er avhengig av dugnadsvilje og værforhold på høsten. Arbeidet ved oppsett av huset vil i likhet med demontering og flytting bli oppdelt og gjennomført som arrangement for å sikre at flest mulig får anledning til å ta del i arbeidet og få innsikt i de materielle og immaterielle elementene som utgjør vår kulturarv rundt dette bygget. Det viktigste er derfor ikke tidsbruken, men at vi får mest mulig kvalitet og kunnskap ut av prosjektet. Kunnskap som kan benyttes i fremtiden, sier Johansen.