Haaparanta i Sverige ligger vis á vis Tornio i Finland, med kun Torneelven som skille. Byen er, med sine shoppingmuliugheter, et «must» av et stoppested for mange forbipasserende. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Språkleir, markeder, konkurranser og kulturelle begivenheter. Her er noen datoer som kan være verdt å merke seg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Er du blant de mange som trekkes mot Tornedalen i sommermånedene? Da kan det hende du skal lese videre.

I år som i fjor har nemlig Ruijan Kaiku sett nærmere på noe av det som rører seg i Norrbottens län denne sommeren.

Länet, eller fylket, er Sveriges nordligste og største, og omfatter landskapet Norrbotten og nordlige del av Lappland med Torne, Lule og Pite lappmarker.

Som kjent har mange kvener sine forfedre nettopp fra disse traktene.

Midtsommerfeiring

Det som kan være greit å være obs på for deg som er på tur allerede før fellesferien, er at midtsommer i år er fredag den 20. juni. Dette er på mange måter Sveriges svar på 17.mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet, ifølge opplevsverige.no.

Det vil det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager.

Samtidig er det verdt å vite at dagen er merket som rød helligdag hos våre granner, noe som kan bety at man kan møte på stengte butikker og restauranter denne dagen.

Den 21. til 25. juni kan man se og oppleve sommerteateret «Hjälp – Auta – Veahket» utendørs på Jukkasjärvi hembygdsgård, i regi av Tornedalsteateret og Kiruna amatørteaterforening.

Språkidyll på Seskarö

Fra 30. juni til 3. juli ønskes det velkommen til ny språkleir på idylliske Seittenkaari/Seskarö i Haaparanta, der språkene meänkieli, finsk og kvensk står i fokus.

Arrangøren, foreninga Meän kulttuurikehto/Vår kulturvagge, har nå gått ut på sosiale medier og åpnet for påmelding, og det kan lønnes å være tidlig ute.

Les også: Seskarö endelig i gang – fullbooket og vel så det

Som mange ganger tidligere ble fjorårets leir fullbooket lenge før den ble avholdt, inkludert deltakere fra Nord-Norge.

Cirka 50 000 gjester

Sommeren er også tiden for både større og mindre marknader i Nord-Sverige.

Allerede 4. til 6. juli braker det løs med Pajala marknad 2025. Denne har røtter tilbake til 1700-tallet, og til sommeren ventes om lag 45- til 50 000 besøkende disse dagene.

Nytt av året er at det også blir et tilhørende «Kväänimarkkina» tilknytta markedet, i regi av blant annet Svenske tornedalingars riksförbund og Norske kveners forbund.

Les også: Kvensk nybrottsarbeid på kjempedigert marked

Tett på følger Polarcirkelmarknaden, i den vesle bygda Juoksengi, som i år arrangeres 8. og 9. juli.

For de svømmeglade avholdes Swim the Arctic circle (Swimac 2025) samme sted den 12. juli. «Kom og spreng grenser i åpen vann-svømmekonkurransen i Torneelva. Du vil ikke bare svømme over landegrenser, men også over polarsirkelen og tidssonen. Føl deg velkommen til å sprenge også dine egne grenser», melder arrangørene på sine nettsider.

Ifølge marknadsdagar.se går årets utgave av Matarengi marknad i Matarengi/Övertorneå tett på der igjen, nærmere bestemt fra 11. til 13. juli.

Det finnes lite informasjon om årets utgave så langt, men foran fjorårets marked lovde arrangørene både sirkus, opptredner, musikk, intervjuer, konkurranser – og alt som hører en ordentlig marknad til av varer og produkter.

Tornedalingenes dag

En annen dato som kan være verdt å merke seg er 15. juli.

Denne dagen markeres nemlig Tornionlaaksolaisten päivä, tornedalingenes egen dag, med ulike arrangementer og tilstelninger rundt om.

Tornedalingenes flagg, Meänflaku, vil etter alle solemerker være synlig mange steder denne dagen.

På høstparten

For de som måtte ta sen ferie, eller bare vil ta seg en høsttur, tar vi med at også Tornedalsteateret og STR-T Pajala inviterer til Kielipesä (språkleir). Den avholdes 15. til 17. august i Suaningi utenfor Korpilombolo. Leiren er for alle aldre, med fokus på meänkieli i tilknytning til en rekke ulike aktiviteter.

Noen dager senere, 22. til 23. august, avholdes Gällivare minoritetsspråksfestival. Arrangørene markedsfører dette som «Møteplassen for lulesamisk, nordsamisk, finsk og meänkieli.»

 

Ruijan Kaiku oppdaterer denne saken.