I april skal disse elevene fra Vardø VGS representere Finnmark i Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter. (Foto: Ungt Entreprenørskap)
Tilbyr fire smaker: Ost fra Pasvik, kongekrabbesalt, tørrfisk og havsalt. I Finnmarksmesterskapet for ungdomsbedrifter stakk Chips UB fra Vardø av med tre av ni gjeve priser for sitt unike kvenske produkt.
Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.noKristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no
Ungdomsbedriften Chips UB fra Vardø lager chips av det kornet bedriften Qvænbrygg bruker i sin brygging. Under Finnmarksmesterskapet for ungdomsbedrifter fikk Chips UB både gullmedalje for «Beste Sammarbeid med Næringslivet», bærekraftpris og ikke minst så vant de kategorien for beste ungdomsbedrift i Finnmark.
Tatt på senga
Ungdommene får skryt fra fagfolk som mener produktet og konseptet både er innovativt, bærekraftig, miljøvennlig og kortreist. De fire elevene sier selv at de ble tatt på senga av de gode tilbakemeldingene.
– Det er helt sykt. Vi hadde absolutt ikke forventet å vinne prisen beste ungdomsbedrift. Vi hadde ikke en gang planer om å melde oss på i kategorien, sier ungdomsbedriftens daglige leder Oda Vislie. Hun røper at de lagde sin presentasjon til den kategorien på en halvtime i siste liten.
Med seg i Chips UB har Oda klassekameratene Magnus Johansen, Thannanda Tunhatanasan og Hedda Knudsen. Alle fire går i andre klasse på restaurant- og matfag ved Vardø videregående skole.
Mesker seg med mask
Produktet til Chips UB er chips laget av masken etter ølproduksjonen til Qvænbrygg AS i Vadsø. Mask er restene av maltet fra bryggingen av øl, der mesteparten av stivelsen er vunnet ut av kornet, og består hovedsakelig av kornskall, de tyngst løselige karbohydratene, fettet og noe av råproteinet i kornet. En del av maltavfallet fra Qvænbrygg blir dyrefór til bønder i Vadsø-området, mens noe sendes til Vardø videregående skole der elevene i ungdomsbedriften tørker masken og tilsetter smak av kongekrabbe fra Vardø, ost fra Øverli i Pasvik, salt og tørrfisk fra Kiberg.
– Det er ganske stor etterspørsel, og vi planlegger en mer effektiv produksjonslinje. Chipsen er jo veldig god, og nå har vi hele fire smaker. Ost fra Pasvik, kongekrabbesalt som er produsert på skolens egne fiskebutikk på sjøkanten, tørrfisk og havsalt, forteller Vislie.
– Vi ville ha en bærekraftig bedrift, og derfor ble det blant annet bruk av kongekrabbesalt, sier lederen. Krabbesaltet var det for øvrig en tidligere UB fra samme skole som først tok til å produsere.
Inspirert av lærer
Men kornavfall i produksjon av chips, den ideen kom fra den driftige UB-gjengen.
– På skolen har vi en lærer som brygger øl selv, og han pleier å lage brød med mask. Qvænbrygg spurte om vi hadde tanker om hva vi kunne lage av mask, og da kom vi på ideen chips, for det er jo noe alle liker. Vi ville gjøre det sunt, miljøvennlig og av kortreiste produkter, sier de.
Ungdommen sier de har vært bevisste på bruk av lokale råvarer.
– Vi har et veldig fint samarbeid med Qvænbrygg, men også informasjon- og medialinja her på skolen har hjulpet med design og logo, Vislie.
Godt samarbeid
Qvænbrygg mener at prisene til ungdommene som lager Qvænchips definitiv er velfortjent.
– De har et bredt tverrfaglig samarbeid på skolen, de har et godt nettverk, de samarbeider med andre bedrifter både fra næringslivet og andre ungdomsbedrifter. De er kommet langt med konseptet som løser flere bærekraftmål, og de har god utnyttelse av biologiske ressurser. De er allerede kommersialisert og godt i gang med salg, sa han.
– Veldig fin prestasjon og de utnytter utdannelsen til å kommersialisere på den kompetansen de har ervervet.
Jurien bestående av representanter fra Innovasjon Norge, næringslivet og Ungt Entreprenørskap var enstemmig.
Svært imponert
I kategorien beste samarbeid med næringslivet var det Silje Karine Muotka som delte ut prisen fra Sametinget.
– Denne ungdomsbedriften har et veldig velutviklet samarbeid med andre aktører, og de har sett verdien i noe som andre kaster. Muotka sa at det også her var stor enighet i juryen.
Bærekraftig og gjenbruk
I følge juryen for kategorien bærekraft, var ungdommene var Vardø soleklare vinnere for å ha tatt tak i bærekraftproblem knyttet til svinn i næringsmiddelproduksjonen.
– Ved å gjenbruke et avfallsprodukt fra en stor og etablert næring og gjennom samarbeid med lokale bedrifter og kunnskap fra profesjonen elevene selv utdanner seg til, evner bedriften å skape en helt ny og lønnsom verdikjede. Løsningen har et tydelig verdiforslag, og er et reelt, sunt og kortreist substitutt til eksisterende produkter i markedet, sa juryleder Solveig Bratli Skjerven fra Storebrand under prisutdelingen. Hun la til at de virkelig er imponert over det denne bedriften har fått til i sin korte levetid, og peker også på at bedriften har vist at produktet har kommersiell og lønnsomhetsmessig potensial gjennom allerede etablerte distribusjonsavtaler og adopsjon i markedet.
Skal representere Finnmark i NM
I april skal Chips UB representere Finnmark i Norgesmesterskapet for beste ungdomsbedrifter i kategoriene bærekraft, næringslivssamarbeid og beste ungdomsbedrift.
– Det blir veldig spennende. Vi har jo først og fremst jobbet for å få en bærekraftig bedrift hvor alle råvarer skal være fra nærmiljøet. Jeg tror det hele blir veldig gøy, men vi har litt jobb framover, sier daglig leder.
– Det hadde vært veldig stort for oss å vinne beste ungdomsbedrift, spesielt siden vi er fra en liten restaurant- og matfaglinje i Finnmark, sier Vislie.