Kommunikasjonsarbeider ved Campus Nord-Troms, Johanne Pettersen Elvestad, inviterer til spennende foredrag om halvannen ukes tid. (Kuva: Fredrik Båtnes Hestdahl)

 

Hvorfor trenger vi forskning om unge kveners psykiske helse? Svaret kan du få under Forskningsdagene i Nord-Troms.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi har satt et spennende foredrag på programmet for Forskningsdagene i Nord-Troms.

Det opplyser Johanne Pettersen Elvestad, som er kommunikasjonsarbeider i Campus Nord-Troms (CNT).

Foredraget heter «Unge kveners psykiske helse – hvorfor skal vi forske på det?» og arrangeres på Halti i Raisi/Nordreisa den 23. september klokken 19.

– Vi er veldig glade for at forskerne kommer hit med foredraget sitt, som både er høyaktuelt og svært relevant for oss i Nord-Troms, sier Elvestad.

Les også: Gigantprosjekt inkluderer kvensk ungdom

Helsefokus

Forskningsdagene, hele Norges forskningsfestival, har temaet «helse» på årets plakat, og CNT er medarrangør for det som skal skje i Nord-Troms.

Det framgår av ei pressemelding om forannevnte arrangement.

Her framgår det også at prosjektlederen for forskningsprosjektet, Anita Salamonsen, er fra Kåfjord i Nord-Troms. Elvestad kan legge til at informanter til selve forskningsarbeidet er fra blant annet Nordreisa og Kvænangen.

Prosjektet som sådan heter «Kasuta – Å vokse opp med kvensk/norskfinsk bakgrunn.»

Nå håper Elvestad at mange vil finne veien til Halti denne mandagskvelden.

– Vi håper både unge og eldre kommer på arrangementet. Det åpnes for spørsmål og diskusjonen på slutten av programmet, sier Elvestad.

Preget av fortiden?

I samme pressemelding har professor Salamonsen satt noen ord til arket, om både foredraget og forskningen.

Hun skriver at de som møter opp skal få høre om hvorfor og hvordan forskningen kom i gang, og at initiativet kom fra det kvenske miljøet selv, tilbake i 2020.


Tidligere NKF-leder Kai Petter Johansen og tidligere Kvääninuoret-leder Nora Marie Ollila, her sammen med Soile Hämäläinen og Anita Salamonsen i forbindelse med prosjektoppstarten i 2020. (Kuva: Mariann S. Karlsen, UiT)

Videre kan Salamonsen informere om at Kvääninuoret/Kvenungdommen og Mental Helse Ungdom deltar aktivt med medforskere i forskningsprosjektet, som er i regi av Regionalt kunnskapssenter for barn og unge Nord ved UiT.

Sammen med postdoktor Soile Hämäläinen og medforsker Sofie Kampen fra Kvääninuoret, skal Salamonsen fortelle om forskningen de gjør på unge kveners psykiske helse.

Dette i en tid med revitalisering av den kvenske kulturarven som skjer, samtidig som det er stort fokus på fornorskning – og til tider konfliktfylte forsoningsprosesser, skriver Salamonsen, før hun avslutter:

«Et uttrykk for dette er at det stadig stilles spørsmål om det stemmer at tidligere generasjoners fornorskingserfaringer har betydning for unges kvenske identitet og psykiske helse i dag.»