Onsdag og torsdag denne uken gjestet Riksantikvar Jørn Holme Finnmark sammen med den finske ambassadøren Erik Lundberg og fru Stine Ahlström Lundberg. Reisen startet på Kvensk Institutt – Kainun Institutti i Børselv, før ferden gikk østover til Vadsø via Sametinget i Karasjok.
I Vadsø fikk delegasjonen innblikk i bakekunsten på Tuomainengårdens gamle bakeri før middagen på Esbensengården onsdag kveld.
Torsdag morgen ble det omvisning på Ruija Kvenmuseums lokaler, samt på det tidligere NRK-bygget, før Vadsøbesøket ble avsluttet på bibliotekets finskavdeling.
– Det har vært en helt fantastisk tur. Vi har planlagt et besøk til Finnmark for å se på den kvenske kulturarven lenge, og det var veldig hyggelig å kunne få med det finske ambassadørparetpå denne reisen, sa Riksantikvaren.
Studiereise
For Riksantikvaren og hans delegasjon var dette en viktig reise i forhold til deres satsing på kvensk og norskfinsk kultur.
– Vi ønsker på mange måter å bidra til at den kvenske og norskfinske minoritetskulturen blir løftet langt mere frem. Det har vi tatt ansvar for, og vi har også sagt i vår strategi at det kvenske og norskfinske står på topp i forhold til det vi ønsker å jobbe mer med. Derfor har dette vært en viktig studiereise for oss. Jeg har lært veldig mye og vi har knyttet mange viktige kontakter. Når vi kommer tilbake til Oslo, så skal vi blant annet snakke med fylkeskommunen og se hva vi kan få gjort en bedre jobb, sier Holme.
Imponert over den levende kvenske/norskfinske kulturen
Også den finske ambassadøren var svært fornøyd med reisen.
– Det har vært fantastisk interessant. Jeg har lært mye nytt og vi har fått oppleve mange spennende saker. Vanskelig å løfte fram noe spesielt, fordi det var så mye! smiler Erik Lundberg.
– Hvilket inntrykk har ambassadøren fått av det kvenske og norskfinske miljøet og kulturen i nord?
– Dette var noe jeg hadde lite kjennskap til fra tidligere, så jeg har lært mye. Jeg syns det er veldig spennende at det finnes en så levende norskfinsk kultur her oppe, sa Lundberg, og innrømmer at turen ga mersmak.
– Jeg kommer gjerne hit flere ganger for å lære mer om den kvenske og norskfinske kulturen og historien, sier han.
Den finske ambassadøren hører selv til en språklig minoritet i Finland, nemlig de som snakker finlandssvensk.
– Jeg har stor forståelse minoritetsspørsmål, og dette er noe som ligger nært mitt hjerte, sier han.
.
– Fikk ambassadøren noen overraskelser på turen?
– Ja, jeg er overrasket over at det finske innslaget her i nord fortsatt står så sterkt, sier han og legger til at han fikk en aldri så liten aha-opplevelse på kjøreturen fra Karasjok til Vadsø.
– Da vi kjørte hit i går, og kjørte et strekk på finsk side så skjønte jeg hvor nært Finland og Norge faktisk er, smiler han.
- Suomen ambassadööri ja Ruijan riikinantikvaari käythiin Finmarkussa
Suomen ambassadööri Erik Lundberg ja hänen vaimo Stina Ahlström Lundberg käythiin Vesisaaressa opastumassa ruijansuomalaisheen ja kainulaisheen tradisuunhiin.
Heän väärtinä oli Ruijan riikinantikvaari Jörn Holme. Roikka kävi kans Pyssyjovessa ja Kaarasjovessa.
Vesisaaressa het käythiin Tuomaisen tuvassa ja Esbensenin kartanossa ja kuulthiin muutenki Ruijan kveenimuseumista sekä Finmarkun biblioteekin suomenkielisestä osastosta.
Het praatithiin kans ruijansuomalaisten ja kainulaisten kans.
– Met olima plaananheet tätä reissuu jo kauvoin, ja se oli soma ette ambassadööri saattoi olla matkassa. Tämä oli meile opintoreisu. Met halluuma ja aijoma työtelä enämen kainulaisen ja ruijansuomalaisen kulttuuripörintheen hyväksi. Nyt saima monta hyvvää kontaktii ja aijoma puhhuut tästä assiista kans fylkinkomuunin kans, Holme sannoo.
Ambassadööri Lundberg oli oikhein tytyväinen reishuun.
– Mie en tienny ruijansuomalaisista ja kainulaisista kovin paljon ennen. Mie olen oppinu paljon uutta ja tulen mielelä toisenki kerran, hän sannoo.
Suomenruottalaisena hän kyllä ymmärtää minoriteettikysymyksii.
Hän oli yllättynny siitä kunka vahva suomalainen pörintö pohjaisessa oon.
Ja toinenki yllätys:
– Ko ajoima Kaarasjovesta Vesisaarheen, ajoima osan matkaa Suomen puolela! Suomi ja Ruija oon täälä oikkeesti likheiset!
Trackbacks/Pingbacks