Fredrik Hangasjärvi. (Kuva: Mats Engfors)

 

Den folkekjære musikeren og trekkspilleren fra Tornedalen er én av fire stipendmottakere som mottar 100 000 svenske kroner.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Rubus arcticus er det vitenskaplige navnet for åkerbær, tilhørende rosefamilien. Den er vanlig i Ruija, i Nord-Sverige og spesielt utbredt i Finland.

Den brunrøde eller dyprøde frukta kan minner om molte, og blir gjerne brukt til syltetøy og desserter, for ikke å glemme åkerbærlikør.

Men Rubus arcticus er også navnet på et kulturstipend for profesjonelle kulturskapere med tilknytning til Norbottens län, angivelig ett av de største kulturstipendene i hele Sverige.

Nå er årets stipendmottakere kåret. Dette ifølge facebooksiden Kultur i Norrbotten. Disse er fordelt på kategoriene bilde- og form, litteratur, musikk og scenepoesi, og vinnerne mottar 100 000 svenske kroner hver.

Satser for fullt

Innenfor musikkfeltet er det den folkekjære musikeren og riksspillemannen fra Tornedalen, Fredrik Hangasjärvi, som mottar årets stipend.

Han har blant annet vært en sentral brikke i gruppa Raj-Raj band gjennom to tiår, og er også kjent fra blant andre Tulipalo og Fredrik Hangasjärvi orkester.

– Det kjennes veldig bra å få denne prisen. Det kom betimelig, for jeg holder på å gjøre mitt ytterste for å komme videre i karrieren. Jeg har aldri satset på musikken så mye som nå, uttaler Hangasjärvi selv, ifølge Kultur i Norrbotten.

Nye utgivelser

Denne høsten har han vært på turné med Fredrik Hangasjärvi Orkester. Sammen med Sanna Kalla, kjent fra tornedalsgruppa The Magnettes, har de sluppet to låter på meänkieli med titlene Kylä entinen (‘en tidligere landsby’) og Kruuvamies (‘gruvearbeideren’).

Sistnevnte ble i 2009 gitt ut på engelsk av Willy Clay band under tittelen «Kiruna (The miner).» I 2013 var låta med på albumet «The silence» av Fagervall/Björkenvall, sistnevnte på meänkieli og med tittelen «Kruuvamies.» Det er trolig denne som er utgangspunktet for Hangasjärvi og co sin versjon.

Her ser vi Fredrik Hangasjärvi og Sanna Kalla i aksjon:

 

Ruijan Kaiku har vært i kontakt med Hangasjärvi, som røper at det kommer mer musikk fra den kanten. Allerede førstkommende fredag slippes enda en ny låt, den tredje så langt i år.

– Og senere, i løpet av vinteren, kommer det tre til, sier Hangasjärvi.

Har spilt i Ruija

Hangasjärvi har gjennom årenes løp spilt for publikum også i Ruija, deriblant en rekke ganger under Paaskiviikko, i flere ulike konstellasjoner.

Allerede da Paaskiviikko ble arrangert for alle første gang tilbake i 2007, som den første kvenfestivalen i verden, var Raj-Raj band på scenen. I Ruijan Kaikus arkiver finner vi at Raj-Raj band også spilte under festivalen i både 2009, 2012 og 2013.

I 2015 var Hangasjärvi igjen på plass, denne gangen sammen med Daniel Wikslund og bandet Tulipalo.

I tv-serien Bastubaletten møter vi blant annet riksspillemennene Daniel Wikslund og Fredrik Hangasjärvi som mange kjenner fra blant annet Paaskiviikko. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN
Daniel Wikslund og Fredrik Hangasjärvi (t.v) spilte sammen på Bios Café i 2015. (Arkiivikuva: Heidi Nilima Monsen)

Liketil var Hangasjärvi å se på Paaski-scenen i 2017, da sammen med det nordnorske kammerkoret Vokal Nord, som hadde hentet inn flere musikalske krefter fra Tornedalen i anledning konsertturneen «Aaretkammari – Skattkammer.»

Urolig for framtiden

Tornedalskulturen ligger varmt om hjertet for Hangasjärvi, som selv er født i Kivijärvi, utenfor Korpilompolo.

– Det er noe med tekstene og melodiene. Litt vemod, sier han, ifølge Kultur i Norrbotten.

Han er oppvokst i en familie der mange har spilt trekkspill. Neste år feirer han førti år på scenen. Men han er urolig for trekkspillets framtid i Sverige:

– Jeg misjonerer for at trekkspillmusikken skal overleve. Foryngelsen er dårlig over hele Sverige, men det føles som at man kan inspirere noen. Det er kjekt om man lykkes med å få noen til å starte med det, sier Hangasjärvi.

Og etter treogtyve år med forannevnte Raj-Raj band er han nå i større grad som soloartist å regne, noe som er nokså uvanlig som trekkspillartist.

– Puslebitene triller på plass her og der. Jeg har veldig mye på gang, og trekkspillet skal fram for enhver pris, sier Hangasjärvi i forbindelse med Rubus arcticus-tildelingen.