Ruijan Radio er en kvensk podcast/Radiosending med Martin Hovden og Heidi Nilima Monsen.
I denne episoden skal Heidi prøve å lære Martin å stoppe blod.
I gamle dager var blodstopping en nødvendig kunst. Mye av det daglige arbeidet foregikk med skarpe redskaper som øks, sag, kniv og ljå. Skjedde det en ulykke, var det ikke bare å ringe etter ambulanse eller redningshelikopter. Da kunne blodstopping redde liv. Dette var en kunnskap som kun spesielt utvalgte personer fikk lære, og fortsatt finnes det kvener som det ryktes kan kunnskapen å stoppe blod ved hjelp av besvergelser. Heidi er sannsynligvis ikke blant disse, men hun har fått tak i en kvensk besvergelse som hun prøver å vranglære til Martin. Hvordan dette går, hører du i denne ukens Ruijan Radio-sending.
Rettigheter, språkdusj og håndarbeid
Vi får også høre NKF-leder Hilja Huru fortelle hvorfor det er så viktig med individuelle rettigheter til kvenskundervisning. Denne saken er i disse dager aktuell på grunn av situasjonen i Alta der foreldre ønsker kvenskundervisning til sine barn, mens kommunen blant annet sier de ikke kan tilby kvensk fordi de ikke har kvensklærere.
Line Evensen har fått en ganske ny hverdag på grunn av koronasituasjonen, og snakker litt om videospråkdusjprosjektet i Kåfjord kommune.
Denne ukens sak er et ørlite sammendrag av Ruijan Kaikus magasin-oppslag om kvensk håndarbeid, der Nanna Salamonsen og Svanhild Wilhelmsen forteller at blant annet komager og skallebånd var typisk kvensk håndarbeid.
Faste spalter
Vi har nå kommet til del 13 i Einar Niemis foredrag om kvenenes historie. Denne gangen får vi blant annet høre litt om hvordan skolebenken ble viktig slagsted i en stor konflikt.
Og i konkurranse spør vi også denne uken «Hva heter lederen i Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto?» Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.
Slik hører du oss
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.
Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no