Jan Daleng har planer om å sette i stand disse gamle sledene. (Foto: Heidi Nilima Monsen)
Har du hørt om innretningen «bukk og geit» på tømmersleder? I dagens Ruijan Radio-sending forteller Jan Daleng hva i alle dager dette er for noe.
Da kulturminneildsjelen fra Hestnes for noen år siden deltok på et vennskapstreff med de svenske kvenene i Kiruna, la Jan Daleng merke til haug gamle sleder og landbruksredskaper som nærmest lå slengt på en gårdsplass.
– Jeg tenkte at disse måtte jeg ta vare på, sier Daleng til Ruijan Radio. Nå har han fått fraktet en del av disse til Hestnes. I denne ukens radiosending forteller han litt om hvordan han hentet disse til Porsanger, og hva han håper å få gjort med utstyret.
«Anigi danigi»
Denne uken har Ruijan Radio funnet fram et lite vers fra Bugøynes som programlederne Heidi og Martin skal prøve å oversette og analysere. Verset Anigi danigi er hentet fra boken Ei sole sorrakieli -kvensk/norskfinsk muntlig tradisjon i Varanger.
I videoen nedenunder kan du høre Emelie si verset på sin måte.
Niemi, øl og trusler
Som vanlig følger vi både Einar Niemis føljetong om kvenenes historie. Denne gangen forteller han litt om da finlenderne «oppdaget» at det bodde finsktalende mennesker med en levende kultur ved ishavet.
I denne delen av reportasjeserien fra det kvenske bryggeriet i Vadsø forteller Ole Kristian Gaski om hvordan de valgte navnene på øltypene og designet på flaskene. Etter å ha smakt noen typer øl, innrømmer Heidi et par ganger at hun elsker akkurat denne delen av jobben sin.
Selvsagt blir det også hjemmelekse til Martin, og denne gangen er den hentet fra parallellteksten «Kelviikin jalkapallopaana» skrevet av Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge til det siste Ruijan-magasinet: «Käyttäkkä ittenä, muutoin teiđät jaakathaan ulos» (Oppfør dokker, ellers blir dokker utvist).
Kventimen
Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.
Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN
Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.