Ordfører for Vadsø Wenche Pedersen vaiende på kvenflagget. (Foto: Sander Larsson Framnes)
Martin Hovden er tilbake, «The original G» av Ruijan Radio. Vi snakker om vær og vind for å bryte isen på kvensk, fellesbadstuen i Vadsø gjør fremskritt. Vi leser fra et dystert men fint kvensk folkeeventyr, intervjuene med Ørnebakk fortsetter, og Frank intervjuer Kurt Wikan.
Fellesbadstuen i Vadsø
Fellesbadstuen var under den nylige kvenfestivalen presentert til folket. Hallstein, som tegner badstuen, holdt en paneldebatt om badstuer for å finne ut hvordan et godt bad gjennomføres, og hva som trengs for at et godt bad gjennomføres. I panelet satt flere lokale, blant annet Kristian Sirrka – som driver SirrkaGården hvor man kan ta badstue og stamp med tradisjon i øyet.
Dette blir altså ett folkets badstue.
Frank Halvorsen intervjuer Kurt WIkan
«Dette betyr vanvittig mye.» Det var ord som kom ut av styreleder Kurt Wikan om det nye, flotte Ruijan Kvenmuseum i Vadsø. I dag skal vi høre om museumsplanene for framtiden, og da er det bare å lytte til Frank Halvorsen.
Trasig tekst:
Denne gangen har vi kanskje en tekst som faktisk er litt trasig. Eller heller dyster. Får hive i gang og fortelle litt om den etterpå.
Ko vielä tullee villimhään poikaa, niin sano ketule: Näytä ensisti kirvheen millä sie hakkaat puun!
Når han kommer igjen for å lure enda en unge fra deg, så si til reven: Vis meg først den øksa du skal hugge treet med.
Vähän aian päästä tuli kettuu, ja oli niin virkun ja viekkhaan näköinen. Hän aiko hakata taas puun, mutte harakka huusi ilomielelä: «Näytä kirvheen!»
Kort tid etter kom reven, og så både pigg og slu ut. Han hadde tenkt å hugge treet igjen, men sjura ropte glad til sinns: «Vis fram øksa!»
Dette er hentet fra boka VARIS JA HARAKKA – KRÅKA OG SJURA, av Tove Raappana Reibo, og illustrert av Hanne Jorunn Woldstad. Det omfavner et kvensk folkeeventyr, og som de fleste originale folkeeventyr er den kanskje litt dyster kan man si. Handler om de to fuglene, og en slu og sulten rev som gjerne vil ha noen av ungene til sjura å gomle på. Må bare si at den ikke bare er dyster da, faktisk veldig fin fortelling og veldig, veldig fine illustrasjoner. Anbefales å plukkes opp, og om du vil finne ut mer om boken kan du lese en omtalelse jeg nylig skrev om den på Ruijan Kaiku dott NO.
Vi snakker kvensk så det holder:
Da er det steike meg tid for denne ukas «Vi snakker kvensk så det holder» med redaktør Arne Hauge, hvor han igjen utfordrer Nils-Einar Ørnebakk, leder for Kven Østlandet.
I dag spør vi hva han tror om det kvenske, altså om han har håp for kulturen og språket. Vil det overleve i framtiden? Hør hva Ørnebakk har å si, etter spørsmålet på kvensk.
Hjemmelekse:
Nå begynner været, nummer én samtaleevne for å bryte isen, å bli temmelig gufsete. Tenkte derfor det var YTTERS YPPERLIG å lære bort litt kvenske ord og type SAYINGS som man sier, så du er utrustet til å takle vær og vind med både klær og dialog. Forhåpentligvis klær også, det er på tide å slutt og leve i fornektelse, sommeren er over- av med shortsen, på med longsen.
Ovi kiini, ostossa on lämmin! Lukk igjen døra, varmen må kjøpes!
Konto meni maahan Tåken gikk i bakken (uttrykket ble brukt når skodda over enger og myrer forsvant. Det er et tegn på at det kom til å bli bra vær.
Ko kaakkori huuta, silloin tulle sae Når lommen skriker får vi regn
Hentet fra JIKTI REPPII – GIKTA RIVER av Ane Huru Thorseng.
Da skal du være klar for vær og vind og språklige utfordringer.
Kväänintiima
Også denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.
Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN
Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.