Stemningsfull forevigelse fra Langfjorddagan 2018. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Langfjorddagan kan igjen skilte med fyldig kvensk innhold.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

En sommer for noen år siden var programmet særdeles fristende sett med våre øyne. Bygda Langfjordbotn i Alta kommune i Vest-Finnmark kjente på sin kvenske oppvåkning, mange sto med stolthet fram om sine egentlige røtter. Også denne sommeren skal den norske, samiske og kvenske tilhørigheten feires, idet programmet henter bidrag fra samtlige tre kulturer.

FRUKTBAR JORD OG GODT FISKE: Svært mange av kvenene som dro til Langfjorden, bosatte seg langs Kvenlandet. Strekningen begynner ved Biveien like etter Samfunnshuset. (Kuva: Arne Hauge)

«Allerede nå kan du begynne å glede deg til konkurranser av flere slag, konserter med topp artister, kunstutstilling, historiske foredrag, åpen gård med flotte dyr, kortreist mat med gode smaker, bygdefest. I det hele tatt mye å være med på, så følg med, følg med», meldte arrangøren på sine sosiale medier i juni i år. Foran en festival som altså går av stabelen siste uka i juli. Fra og med søndag 23. juli til og med lørdag 29. juli.

Programmet har velkjente elementer, fra maleriutstilling i lavlandet til malerisk utsikt i form av bretur til Øksfjordjøkelen. Og mye mer, se program lengre ned i denne saken.

Fra en bretur på Øksfjordjøkelen for mange år siden. Dette var ikke under Langfjorddagan, det ser man av været. (Foto: Arne Hauge)

Men dersom du har sans for det kvenske og kun har en dag til rådighet i vakre Langfjorden, vil vi utvilsomt peke på tirsdag 25. juli. Dagen framstår som øremerket for kvenfolket, og det bys på kjente navn:

Først ut klokken 11 er Harald Lindbach, historikeren som i et foredrag i Tromsø høsten 2021 tok til orde for å gjøre mer for kvensk. Anledningen var et større seminar i regi av Norges museumsforbund, og her er lenke til saken:

Ser for seg et eget kvensk dokumentasjonssenter

Foredraget som førsteamanuensis Lindbach nå skal holde for langfjordinger og besøkende, har den selvforklarende tittelen «Kvensk historie fra 1700 og opp mot vår egen tid.» Mye fin kunnskap å få med seg, kan det loves.

Her ser vi historikeren Harald Lindbach. (Foto: Arne Hauge)

Neste ut er også en kjenning, nemlig Egil Sundelin fra Alta. Og Skallelv, som han opprinnelig kommer fra. «Sosiolog, oppvokst i et kvensk miljø», skriver arrangøren om arrangementet klokken 12.30, med Sundelin som hovedperson i det de har titulert «Kvenske historier og musisering.»

Og her Egil Sundelin, bildet er fra Langfjorddagan 2019. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Apropos titler. Odd-Erik Hansen omtales i programmet som nordisk saunaminister, han skal på scenen klokken 13.30 samme dag, i et foredrag kalt «Tanker om badstua, vår felles arv.»

Inni røykbadstua i Langfjordbotn er det ennå sjarm, på en sotete og mørkt velduftende måte. (Foto: Arne Hauge)

Da kan det passe å nevne denne saken, fra en nedlagt gård bare få hundre meter fra grendehuset i Langfjordbotn hvor foredrag og annen innendørsaktivitet finner sted:

«Flott å se ei røykbadstue her i vestfylket»

Uten mat og drikke. Lunsjen serveres klokken 14.30, og hva passer vel bedre enn kvensk sildegrynsuppe og surdeigsbrød.

Kvensk sildegrynssuppe. (Foto: Arne Hauge)

For den som strever med å vente, her er oppskriften hvor du med på kjøpet får oppskrift også på tilhørende dessert. Byggrynsgrøt med bringebærsaus:

Kvensk sildegrynsuppe – hyvä så det holder

Tirsdagen er ennå ikke over. Klokken 20 er det nemlig Nordkalotten-konsert, med til dels velkjente ansikter i kvenske kretser. På ticketmaster kan vi lese følgende: «En kvartett med spillemenn/kvinner fra Nordkalotten spiller medrivende kvensk-inspirert musikk: fiolin, gitar, kontrabass, trøorgel. Varighet 90 minutter.»

Øystein Fredriksen. (Arkivfoto: Privat)

Her en sak fra da Ruijan Kaiku i mars i fjor var på besøk hjemme hos Øystein Fredriksen, et av medlemmene i nevnte kvartett:

– Lyden av alt som er godt

Til sist ei lenk som fører til mer informasjon og til programmet i sin helhet. Det er nemlig mye annet fint som også skjer under årets sommereventyr i nord:

Langfjorddagan 2023, se hva som skjer