Hurtigruta legger til kai i kommunesenteret Honningsvåg/Vooki i Nordkapp kommune. (Kuva/Foto: Pål Vegard Eriksen)
Et enstemmig formannskap har besluttet at det nå er tillatt å flagge med kvenflagget i Nordkapp kommune.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
Et enstemmig formannskap i Nordkapp kommune har gjort vedtak om at det er tillatt å flagge med det kvenske flagget på Kvenfolkets dag og andre kvenske arrangementer i kommunen. Det melder Radio Nordkapp.
Flaggsaken kom opp i forbindelse med en planlagt markering av Kvenfolkets dag i Nordkapp den 16. mars.
Det ble også åpnet for at det kan flagges med kvenflagget ved alle offentlige bygg ved arrangementer som markerer eller feirer den kvenske kulturen.
Les også: Én av fem kommuner markerer dagen
Planla markering uten flagg
Da Ruijan Kaiku kontaktet Nordkapp kommune for noen uker siden, kunne varaordfører Tor Harald Mikkola opplyse om den planlagte markeringen av Kvenfolkets dag.
– I vår kommune blir det markering av Kvenfolkets dag. Det blir gudstjeneste, filmvisning av «Det hemmelige språket», kaffe og kaker med underholdning, utstilling om forfatter Idar Kristiansen, besøk av Kvensk institutt, og det vil komme mer på programmet.
På spørsmål om kommunen skulle heise det kvenske flagget svarte varaordføreren, som flere andre kommuner, at 16. mars ikke er en offentlig flaggdag, men han utelukket likevel ikke at det kunne komme et vedtak på plass som kunne overgå dette.
Les også: Fire av ti kommuner skal flagge
– Kvenfolkets dag er ikke en offentlig flaggdag, og jeg kjenner ikke til at det har vært gjort vedtak om flagging på denne dagen. Det må gjøres vedtak før vi kan flagge. Får vi dette til, vil det være naturlig å flagge på denne dagen.
Lytt til behandlingen i formannskapet nederst i Radio Nordkapps sak.
Ytterst i verden
Nordkapp (Kappa på kvensk, journ. anm.), med sine vel 3 200 innbyggere, ligger helt nord i Norge. På om lag 71° nord ligger det velkjente Nordkapplatået, en 307 meter høy klippe som stuper rett ned i Ishavet. Den har i århundrer vært et seilingsmerke for sjøfarere, og er i dag en turistattraksjon som trekker tilreisende fra hele verden.
(Saken fortsetter under bildet)
Utsikt fra Nordkapp/Kappa. (Kuva/Foto: Pål Vegard Eriksen)
Tilreisende til Nordkapp er imidlertid ikke helt nytt. Allerede i år 1664 besøkte Francesco Negri platået. Han var en italiensk, katolsk prest og skrev reisebeskrivelser fra Norden. Han skal ha beskrevet Nordkapp som «ytterst av Finnmark, og jeg kan gjerne si det ytterste av hele verden».
Ut ifra Negris beskrivelser må vi vel kunne konkludere med at det nå skal flagges med Kvenflagget «ytterst i verden» på Kvenfolkets dag.