Toni Mattila og Olga-Lise Holmen. (Kuva: Ørjan Marakatt Bertelsen)

 

Denne uka inntar Olga-Lise Holmen og Toni Mattila Kysten studio i Tromsø, og i mars blir det plateslipp.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det er mye som er dokumentert i bøker og hefter, både av institusjoner og privatpersoner, som vi også har tatt utgangspunkt i. Men som plate blir det mer tilgjengeliggjort.

Det sier Olga-Lise Holmen, som sammen med musiker Toni Mattila inntar studio denne uka for å spille inn kvensk folkemusikk. Målet er å slippe en plate med 13-14 låter. Det skal etter planen skje i forbindelse med Kvenfolkets dag i mars.

– For oss er det viktig å dokumentere kvensk folkemusikk på denne måten, og bidra til å revitalisere kvensk språk og kultur. Det handler om å synliggjøre og tilgjengeliggjøre det, sier Holmlen.

De gamle sang med

Holmen og Mattila er begge bosatt i Yykeänperä/Skibotn i Storfjord kommune. Mattila er kulturskolelærer og musiker, mens Holmen arbeider som fysioterapeut i nabokommunen Balsfjord, ved siden av karrieren som artist og musiker.

De siste par årene har de blant annet vært engasjert av Omasvuonon kielikeskus – Storfjord språksenter til å gjøre kvenske konserter i kommunen, gjerne i forbindelse med Kvensk språkuke og Kvenfolkets dag.

– I den anledning har vi gjort et dypdykk i kvensk og norskfinsk musikk fra Nordkalotten. Det har vært et artig og bra samarbeid, derfor tenkte vi at vi måtte få dette dokumentert på denne måten.

– Skibotn har vært et slags kvensk hovedsete på mange måter, over flere hundre år. Og mange i området har mistet språket. Kanskje vi kan bidra til at noen vil ta det tilbake?

De har blant annet gjort kvensk minikonsert på sykehjemmet på Hattu/Hatteng.

– Det artige var at en del av de som bor der sang med. Det er kjente sanger. Blant annet folk fra Kitdalen og Signaldalen som har vokst opp med språket på forskjellige måter, sier Holmen.

Felles kulturarv

Selv er hun verken skibotsværing eller kven, forteller hun.

– Jeg har samiske røtter fra Balsfjord, er vokst opp på Skattvold i Kåfjord, og har bodd mange år i Målselv. I tillegg har jeg aner fra Karelen. Oldefar fra min mors side kom derfra, sier Holmen.


Trekkspill og kvenrose. (Kuva: Ørjan Marakatt Bertelsen)

– Men jeg har en interesse for språk og har egentlig ganske lett for å ta ulike språk. Det kvenske er veldig lett å synge, sier Holmen, som også ved flere anledninger har gjort kvenske opptredner med vokalensemblet Vokal Nord, der hun også er med.

– Den kvenske musikken er så vakker, det er et fint språk, og for meg er det viktig å formidle den kulturarven som vi har og som vi lever i og med. Så jeg er fleksibel på den måten. Vi behøver ikke sitte låst fast i båser, sier hun, og utdyper:

– Det er en del av vår – vår alle – sin kulturarv, en felles kulturarv, sier hun.

Fikk støtte

Prosjektet har fått støtte på 130 000 kroner fra Kulturdirektoratet. Herunder kommer nevnte studioinnspilling, i tillegg skal den musikalske duoen gjøre én åpen konsert og noen skolekonserter i Storfjord, opplyser Holmen.

– Vi er bare to musikere og vi vil gjøre dette enkelt. Men vi skal få med noen barn, enten via kulturskolen eller finskelever i Storfjord, på noen av sangene. Vi ønsker å formidle kvensk språk og tradisjon, og ønsker at barn og unge skal få mer kjennskap via musikken, sier hun.

– Er dere fremmed for å gjøre flere opptredner, dersom noen er interessert?

– Vi er vel ikke fremmed for å reise ut om vi får forespørsler. Men i prosjektet er det kun midler til den ene konserten, sier Holmen.

Hun forteller at det blir kjente salmer, folketoner og viser på plata, noe nykomponert musikk med utgangspunkt i kvenske dikt, og noe jazzinspirert.

– Du kan vel røpe noe av innholdet?

Pois pois er med. Tuo’ll oon mun kultani og Rati riti ralla. Det blir noen barnelåter og Mitt hjerte alltid vanker (Mun sydän sielä kulkkee) på kvensk. Og noen finske sanger som er brukt her i Ruija. Det er dette vi har dykket i, sier hun.

Innspillingen skjer på Kysten studio i Tromsø.

– Vi har leid inn tekniker, og alle avtaler for å få sluttproduktet er på plass, både i form av CD-opptrykk og digital distribuering, sier Holmen.


Olga-Lise Holmen (t.v) synger også i kammerkoret Vokal nord. Her fra en kvensk konsert i Nordreisa kirke i juni 2022, som koret gjorde sammen med Kristin Mellem. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Holmen sier at hun tror dette blir veldig bra, og skryter av sin kompanjong:

– Toni er en veldig dyktig musiker, sier hun.

Finnes lite

– Drivkrafta vår er at det er utrolig vakker musikk og et melodiøst språk. Det er vakre, musikalske skatter som bare må ut, sier Holmen.

Holmen sier at det finnes lite kvensk musikk som er spilt inn, noe som også motiverer.

– Det kvenske albumet har på en måte presset seg litt fram. Vi følte at vi måtte få det til, og når vi fikk full støtte så var det bare å sette i gang.

– Vil vi kunne finne det på Spotify?

– Det skal ut på Spotify også, lover hun.