Venstres Grunde Almeland. (Foto: Bernhard Hienerwadel/Altaposten)

 

Klar melding fra Venstre etter kontrollkomiteens innstilling. Partiet advarer mot å la seg forlede til å tro at et vedtak på Stortinget er det samme som sluttført prosessen og vel forsont.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det er helt på sin plass at et stort flertall på Stortinget ønsker å rette en oppriktig beklagelse i retning samer, kvener og skogfinner i Norge, sier Venstres Grunde Almeland om tirsdagens innstilling i saken om Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Almeland er leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget og medlem av kontrollkomiteen, som altså la fram sin innstilling nå den 5. november.

– Dette er for Venstre et viktig steg på veien mot forsoning etter den brutale fornorskningspolitikken, men det er samtidig mye som gjenstår i arbeidet, sier stortingspolitikeren, for øvrig også partiets fylkeslagsleder for Oslo.

Almeland klargjør at for partiet hans – og ham selv personlig – har det vært sentralt å rette oppmerksomheten mot språk i arbeidet med rapporten. Han sier at et levende språk er en nøkkel til opprettholdelse av kultur og identitet, og at vi konkret snakker blant annet om tilgang til lærere og læremidler i skolen og på språksentre.

– Selv om det er mange forslag som det store flertallet på Stortinget står bak, er Venstre likevel skuffet over at flertallet i komiteen ikke blir med på en lang rekke flere tiltak, sier representanten.

Etter Almelands syn var dette en mulighet til å styrke innsatsen på flere sentrale områder, blant annet språkopplæring, kultur og levekår, som han altså beklager at flertallet ikke stiller seg bak.

– Det viktigste for Venstre i dag er at vedtaket som skal fattes av Stortinget ikke blir en endelig konklusjon som forleder oss til å tro at vi nå har sluttført prosessen og forsont oss. Vi må ta innover oss at dette bare blir ett steg på den lange veien til forsoning, og at vi må få på plass flere strukturer som kan legge til rette for å reparere skader og bygge tillit. En beklagelse til de berørte partene er første steg i denne prosessen, avrunder Almeland.

Les også: Stortinget ber om unnskyldning