Slekt og Data har gode råd til deg som vil vite mer om din kvenske bakgrunn. Her fra en tilsvarende tur som den de arrangerer til høsten i lag med Nkf-Rk. (Arkivfoto: Bente Nordhagen)
Mye god hjelp å få hos Slekt og Data.
Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-Kaiku.no
I november i fjor pratet radiovert Frank Halvorsen med Bente Nordhagen. Hun sitter i landsstyret i Slekt og Data, og har som mange andre funnet at hun har kvenske aner. Forfedre fra Nordreisa og fra Varanger. Det var gjennom slektsforskningen at hun oppdaget dette.
– Det er vanskeligere å finne forfedre bakover i tid i Finland. Utover på 1800-tallet så var jo også Finland en del av Sverige, sier Nordhagen, og bekrefter at det gjør granskingen mer komplisert.
Med sine rundt 12 000 medlemmer er Slekt og Data Norges største slektsforskerforening. De har distriktslag over hele landet, samt også mange lokale grupper.
Felles tur til Sverige
– Vi jobber mye med kvensk slektsforskning. Vi har flere å støtte oss på, og backer opp hverandre. Det er en fin ting å bli medlem, bekrefter Nordhagen, og sier at medlemskap åpner for muligheter. Blant annet grenseløse turer som den foreningen planlegger i lag med Norske Kveners Forbund. Nordhagen er med i samarbeidsgruppa:
– Vi planlegger en tur til Haparanda i august 2o23, hvor vi skal møte slektsforskerforeningen for Haparanda og Tornio og ha et seminar sammen med dem. På seminaret ser vi blant annet på kilder og kildebruk, både på svensk og finsk side, sier hun, og bekrefter at her er det mye god hjelp å få for dem som vil granske sin egen slekt bakover i tid.
Les også: Planlegger ny slektsforskertur
Alle kan gjøre feil
Slekt og Data/Suku ja Daatta holder også kurs i slektsforskning, både på nybegynnernivå og for viderekommende. Det går an å henvende seg til dem, dersom man er en gjeng som vil jobbe i lag. Hun anbefaler også nettbaserte søkesteder som geni.com og MyHeritage.com.
– Men man må være forberedt på at det kan finnes feil. Se på det som tips, og bruk andre kilder også. Gode steder å undersøke videre er blant annet norske kirkebøker, og folketellinger, sier Nordhagen, som trøster folk med at selv de mest erfarne og dyktige slektsforskerne gjør feil. Og har man først funnet en feilaktig opplysning, er det fort gjort å adapterer den slik at den følger med videre og forsterker seg. Best å hjelpe hverandre og ta opplysninger med ei klype salt.
– Det er et godt råd å dobbeltsjekk informasjonen, bekrefter hun.
Den 11. februar holder Nordhagen, sammen med Laila Lanes, et dagskurs i slektsforskning i Nordreisa «med et særlig blikk på kvensk slekt.»