I disse flotte omgivelsene, i Andersbukta i Ytre Sokkelvik, skal hovedforestillinga under årets utgave av Kyläpeli foregå. (Kuva: Lise Brekmoe)

 

Sommeren og høsten byr på en rekke kvenske festivitaser og kulturtilbud. Ruijan Kaiku har funnet fram noe av det som skjer og datoene som er verdt å merke seg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Våren er i anmarsj og måkenes hekketid nærmer seg. Omtrent på samme tid som måkeungene begynner å forlate redet og legge ut på vandring, tar den kvenske festivalsommeren til i nord. I år blir det kvenske festivitaser i blant annet Varanki/Varanger, Pohjais-Tromssa/Nord-Troms, Porsanki/Porsanger og Raisi/Nordreisa. Ruijan Kaiku har sett nærmere på hva som står på trappene i 2022.

To tette

Den 1. – 5. juni tar den kvenske festivalsommeren løs med Kväänifestivaali – Kvenfestivalen i Vesisaari/Vadsø. Festivalen er et samarbeidsprosjekt mellom Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Utleieservice, Nord-Varanger Kvenforening, Kvensk språksenter Vadsø – Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø historielag, Vadsø bibliotek og Finnmark fylkesbibliotek. Det skriver kvenmuseet på sin hjemmeside.

I 2022 vender Vokal Nord tilbake til Paaskiviikko. Her fra turneen «Aaretkammari –Skattkammer» i Skibotn under Paaskiviikko 2017. (Kuva: Maija Liisa Björklund).

Den nokså unge festivalen, som ble arrangert for første gang i 2019, har lagt seg tett opp til Paaskiviikko i tid. Sistnevnte arrangeres for 16. gang og starter som vanlig den andre uka i juni, altså dagen etter at Kväänifestivaali avsluttes. Tradisjon tro blir det en ukelang festival fra 6. til 12. juni i Nord-Troms. Det er derfor mulig, for de som vil og kan, å delta på kvenske festivalaktiviteter hele tolv dager til ende i juni.

De kvenske kulturdagene i Nord-Troms arrangeres av Halti kvenkultursenter IKS og en rekke ulike samarbeidspartnere, og byr på aktiviteter i kommunene Yykeä/Lyngen, Omasvuono/Storfjord, Kaivuono/Kåfjord, Kierua/Skjervøy, Naavuono/Kvænangen og Raisi/Nordreisa. Det går fram av festivalens facebookarrangement.

Les også: – Det var kjærlighet ved første mollakkord

Løfter fram smietradisjonen

Måneden etter er det duket for Kipparinfestivaali – Kipparifestivalen i Pyssyjoki/Børselv. Festivalen planlegges til helgen 15. – 17. juli. Det opplyser Egil Borch fra Norske kvener – Børselv.

– Årets utgave skal ha fokus på jern og smiing. Det har tradisjonelt vært en veldig viktig kvensk næringsvei, en betydelig virksomhet som har tilført det norske samfunnet mye gjennom tidene, sier Borch.

– Noen dager i forkant av festivalen planlegger vi kurs i smiing med jern. Under selve festivalen skal vi ha åpning av ei smie på Kventunet som er fullt utbygd og fullt utstyrt, samt foredrag om å smi med jern, sier han.

I juli ønsker Egil Borch og co velkommen til Kipparinfestivaali 2022. (Arkivfoto: Arne Hauge)

– For øvrig blir nok festivalen litt etter samme lest som tidligere. Vi ser blant annet på mulighetene for den tradisjonelle fotballkampen under Kipparifestivalen, der unge møter gamle på banen, og det blir kvensk gudstjeneste på søndagen, sier han.

På spørsmål om opphold for tilreisende sier Borch det er mulig å bestille overnatting på Bungaloven eller Porsangerfjorden Lodge i Børselv.

Langfjord og Skallelv

Langfjorddagan, som enkelte år har presentert program med kvenskrelatert innhold, skal i 2022 arrangeres i perioden 24. – 30. juli. Det blir sannsynligvis kvensk innhold på årets program, men dette er fortsatt ikke klart. Det opplyser styreleder i Langfjord samfunnshus, Randi Emaus, til Ruijan Kaiku.

I 2021 ble Kallijoen äänii – Lyden av Skallelv arrangert 6. – 7. august, men i år blir det ingen kvensk festival i Vadsø kommunes østligste bygd. Det sier kontaktperson Liss-Monica Michelsen.

– Lyden av Skallelv arrangeres hvert andre år, derfor blir det ikke festival i år, sier hun.

Et mellomår for Landsbyspelet

I Raisi/Nordreisa er Kyläpeli 2022 under planlegging. Tidligere har landsbyspelet gått i andre halvdel av september, men i år blir det program fra 11. til 13. august. Det opplyser produsent Inger Birkelund til Ruijan Kaiku.

– I år blir det på et nytt tidspunkt, på nye steder og noe nedskalert. Det blir et «mellomår», før vi satser på ny fire-femårsperiode med nytt manus og nytt opplegg fra 2023.

En velkjent skapning fra Kyläpeli, Voi-Inka, her fra Kyläpeli 2020. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

I 2022 blir spelforestillinga en vandring fra Kärpilahti/Jubelen og ut til Andersbukta i Ulkovuorkkulahti/Ytre Sokkelvik, opplyser Birkelund.

– Det er en tur på cirka tre kilometer. På turen vil vi lage ulike tablåer og oppgaver for publikum, mens selve forestillingen blir i Andersbukta.

– I tillegg til dette vil vi lage et program med forestillinger, konserter og film som settes opp på ulike scener i Nordreisa under speldagene. Som tidligere år, vil Itu barneteater ha en egen produksjon, og i år blir det en danseforestilling, sier hun.

Premiere for Kvääniteatteri

Lørdag 17. september har Kvääniteatteri premiere på sin første produksjon. Da settes forestillinga «Näkymätön kansa – Det usynlige folket» opp på Halti kulturscene i Nordreisa. «Forestillingen er en ærlig samtale om nordlig identitet. En forestilling om tvil, undring og en yogaball.» Det skriver Kvääniteatteri på sin nettside.

Send oss gjerne en e-post til pal@ruijan-kaiku.no, dersom du har innspill til oversikten eller oppdager noe vi ikke har fanget opp.