Å lære å hesje høy kan man alltid under Kipparifestivalen. En kunst de færreste av dagens unge har vært borti. (Illustrasjonsfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Kan det blir flere enn 1.000 besøkende under årets Kipparin festivaali i Børselv? Arrangøren har trua.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Festivalsjef Egil Borch. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

– Vi gleder oss stort og ser virkelig fram til disse dagene. Det blir kjempefint, sier Egil Borch, festivalsjef og leder i Ruijan kväänit Pyssyjokilaiset, Norske kvener Børselv. Kipparifestivalen er litt av et årlig høydepunkt, som i fjor trakk til sammen 1.000 besøkende, med hele 400 solgte billetter under selve åpningen.

Rett nok sparkes det i gang alltid-populære fotballkamper på fredag, men selve åpning finner i år sted klokken 10 på lørdag førstkommende, 20. juli, hvor vi for øvrig kan røpe en hyggelig nyhet:

– Det er ingen hemmelighet at hun som skal åpne årets kipparifestival er ei ung dame fra Tromsø ved navn Nora Ollila. Hun er leder i Kveeninuoret, Kvenungdommen, og sa ja på direkten da jeg spurte henne. Det er fint at åpningen holdes av andre enn oss som er involvert i arrangementet, og jeg er glad for at Nora takket ja, sier Borch, som i år nøyer seg med å holde en kort velkomst før ungdommen slipper til. Her tar vi også med at Kveeninuoret har ei samling disse dagene, og at de i løpet av lørdagen skal informere om sitt arbeid.

Informere skal også Jan Daleng (Børselv) fra Norske kvener forbund, Ruijan kveeniliitto, samt Trond Stubberud, også han fra NKF.

– De skal snakke litt om arbeidet i Sannhetskommisjonen, og kanskje høre om det fins folk i Børselv-området som vil si noen ord til kommisjonen om sine opplevelser av fornorskningen, sier festivalsjefen.

– Jo, vi har hørt det sagt i bygda at en del folk er på tur nordover, sier Borch, dette til spørsmål om det hovedsakelig er tidligere børselvværinger som finner veien til Kipparin festivaali.

– Vår erfaring er likevel at det har blitt færre hjemkomlinger sørfra, men til gjengjeld stadig flere andre, fra Finnmark, men også fra Troms. Det er både kvener og ikke-kvener, folk som er nysgjerrige og som vil oppleve festivalen vår, sier lederen, etter 10 år ved Kippari-roret takker han nå for seg.

– Dette blir mitt siste år som festivalsjef. Jeg har vært med siden oppstarten i 2008, og ble med i 2 år til da bygdemøtet spurte meg pent om å fortsette, sier Borch, som sier han kjenner seg sliten etter 10 års festivaljobb, samt inderlig oppgitt over de elendige økonomiske rammebetingelsene for kvenske festivaler.

Les også: – Vi får ikke nok midler til å drive kvenfestivaler

Det er greit å nevne at man ved kjøp av billett er sikret tilgang til samtlige arrangementer, minus konserten under festen på bygdehuset lørdag. Den starter klokken 22.00, med bandet Liinatamput, Linastampan som hovedattraksjon. Den gjengen kommer fra Vadsø og Vestre Jakobselv samt et bandmedlem fra Tromsø, nemlig journalisten Eskil Johansen. Det koster å leie band, derfor ekstra inngang på festen, kan vi melde.

Ellers bys det på marked og mye annet, og sist, men ikke minst, mange aktiviteter for barn. I fjor dukket det opp hele 50 unger, Borch håper i år på minst like mange.

For festivaler flest er været et være eller ikke-være, og igjen ser det lyst ut for Kippari. Skal vi tro yr.no blir det varme kombinert med mer eller mindre akutte tilfeller av sol, kort sagt en type sommerlige rammer som visst nok er regelen for festivalen i Børselv.

– Det stemmer. Med unntak av et år helt i starten har vi vært heldige med været, bekrefter festivalsjefen.

(Kilde: yr.no)

Det kommer en dag også på søndag, med kvensk-norsk gudstjeneste og sang ved koret Kvääni Äänni, de opptrer for øvrig også under festen kvelden før.

– Presten kommer sørfra, og hun får en fin oppgave med å lede en kvensk-norsk gudstjeneste. Med Terje Aronsen som kvensk tolk blir det noe nytt for henne. Og etterpå er det kirkekaffe på kvensk institutt, sier Borch.

– Tervettulemaa! Velkommen til alle, avrunder Borch.

Her finner festivalen sted. Ved Kvensk institutt i Børselv. (Foto: Arne Hauge)