Fersk mjødurt, sitron, sukker, vann og sitronsyre kokes sammen til den lekreste sirup. (Foto: Liisa Koivulehto)

 

Ruijan Kaiku har funnet fram nok en perle fra arkivet. Her kan du lese hvordan du kan lage mjødurtsirup i disse sommerdager. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Oppskriften kom først på trykk på sistesiden av utgave nr. 5 i 2012. Etter flere henvendelser fra våre lesere ble den nok engang funnet fram i nettavisen vår i 2015.

Mange bruksområder

Tidligere redaktør i Ruijan Kaiku Liisa Koivulehto fortalte den gang da at hun er blant dem som pleier å sanke inn mjødurten for å lage både saft/sirup og badstukvaster. Hun fortalte da at hun lagde årets første sirup i slutten av juli, men at det kanskje var litt for tidlig.

– Det er viktig at blomstene høstes akkurat nå når de er i ferd med å springe ut, og at en ikke bruke eldre blomstrer som ryr, forteller Koivulehto.

Hun bruker sirupen som saft eller blandet inn i andre drikker, men den brukes også som sirup på pannekaker, is og ikke minst ovnsbakte epler.

Mjødurten er kjent plante i nord. (Foto: Liisa Koivulehto)

– Mjødurtsirup på ovnsbakte epler gir en fantastisk duft av sommer, smiler hun.

Mjødurt i tørket form har også mange bruksområder, blant annet til fotbad, te og til å gi aroma i badstua.

– Mjødurt gir nydelig badstuvann! Det er bare å samle buketter og tørke de oppned på luftig plass, for eksempel i utebod. Når en heller kokende vann over, så gir det en deilig duft, sier hun.

Opp i gjennom tidene har mjødurt blitt brukt som medisinplante, blant annet fordi den inneholder salisylsyre. Den ble brukt som smertestillende middel før kunstig fremstilt acetylsalisylsyre overtok. og i følge Norsk institutt for bioøkonomi skal urten også ha antiseptisk og betennelseshemmende virkning ved leddsmerter og revmatiske plager. Den anvendes også ved influensa, ødem, blære- og nyrelidelser, gikt og revmatisme.

Mesiangervo/hirvenruuhosiirappi ja -juoma

70 kpl hirviruuhon/mesiangervon nuppuja tahi äskön auenneita kukkia (vanhoista kukista tullee roskaista juomaa)

3 litterii vettä
4 kg sokkerii
4 sitruunaa

100 g sitruunahappoo

Viruta kukat hyvin. Kuori sitruunat ja poista tarkasti kaikki valkkee. Leikkaa sitruunan kiivuiksi/viipaleiksi ja poista siemenet. Laita kukat ja sitruunankiivut ishoon astihaan mikä kestää kiehuuvan kuumaa vettä. (Teräsämpäri oon hirmuisen hyvä näissä hommissa!)

Keitä veđen ja sokerin ja kaađa sen kukkien ja sitruunakiivujen päälle. Anna jähtyyt. Lissää 100 g sitruunahappoo.

Anna seissoot kaalossa/kalsseessa/viileässä 5-7 vrk. Siivitte ja pane flaskhuun/pullota.

Säilytä kalsseessa.

HUOM! Tämä oon hyvin paksuu. Käytä sen niinko toisenki siirapin. Se antaa kesän haijun/hajun esimerkiksi uuniäpyliihiin. Ko halluut juomaa, sekoita paljon vettä, esimerkiksi 1:10. Sie häyđyt freistata mikä oon soppeeva sekoitus.

Mjødurtsirup og -drikk

70 stk mjødurtknopper eller nylig åpnede blomster (gamle blomster gir rusk)

3 liter vann

4 kg sukker

4 sitroner

100 g sitronsyre

Skyll blomstene godt. Skrell sitronene og fjern alt det hvite. Skjær sitronene i skiver og fjern frøene. Ha blomstene og sitronskivene i et passe stort kar som tåler kokvarmt vann. (Ei bøtte av stål er aller best!)

Kok opp vann og sukker og hell det ovar blomst og sitronskivene. Avkjøl. Ha i 100 g sitronsyre.

La trekke i et kjølig sted 5-7 døgn. Sil og ha i flasker. Forvares kjølig.

NB! Brukes som sirup. Gir en duft av sommer for eksempel til ovnsstekte epler! Utblandet til drikk, bruk mye vann. Start med 1:10 og prøv deg fram.