Ny forskning fra UiT viser at aktiv bruk av to språk – som kvensk og norsk – kan gi betydelig redusert aldring av hjernen. Her et bilde fra Bærtua barnehage i Porsanger, de har satt den tospråklige praksis i system i form av språkreir. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Med språklig variasjon i hverdagen kan strukturene i de små grå endre seg til det positive.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det å være tospråklig ser ut til å bremse den naturlige kognitive aldringen i hjernen. Det sier forsker og førsteamanuensis ved Norges arktiske universitet (UiT), Vincent Deluca, overfor NRK.

Denne gladnyheten for dem som til daglig bruker to språk er basert på funn i en studie publisert i det tidsskriftet Scientific Reports. Studien er et samarbeid med universitetet i Reading i Storbritannia.

Forskjellene skal være størst blant de eldste, som har snakket to språk gjennom et langt liv. Å være en aktiv bruker av to språk kan gjennom et langt liv bremse hjernens aldring med så mye som fire til sju år, meldes det.

Det framgår ikke av saken at det må være bestemte språk for å gi effekt, noe som etter alt å dømme betyr at kombinasjonen norsk og kvensk bør kunne gi samme gode effekt. Årsaken er sunn påvirkning av de såkalte hjernemetabolittene, stoffer som sørger for kjemisk endring i hjernen.

– Jo mer aktivt man bruker to språk gjennom dagen, jo større er forskjellene i metabolittnivåer. Dette ser vi når vi sammenligner deltagerne våre, sier Deluca overfor statskanalen.

Les hele reportasjen på NRK: Philip og Salem har en ting felles – det kan gi dem begge en fordel på sikt