Camping i Norrbottens län.  (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Planlegger du Tornedalsferie i år? Da er det kanskje kjekt å vite litt om hva som rører seg på disse traktene i sommer.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Var hälsad vackra Tornedal, heter det i sangen. Og mang en nordlending, kanskje også mange kvener, legger sommerferden nettopp hit; til vakre Tornedalen og Norrbottens län.

Men hva annet enn naturskjønne omgivelser, shopping og campingliv kan man egentlig vente seg? Ruijan Kaiku har sett nærmere på noe av det som rører seg i disse områdene i sommer.


Haaparanta, som ligger vis á vis Tornio med kun elven som skille, er med sine shoppingmuliugheter et «must» for mange forbipasserende. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Festival, teater og sauna

«Når andre festivaler tenner scenelysene, tenner vi midnattsolen», heter det fra Kirunafestivalen. Den om lag kvart århundre gamle festivalen foregår i perioden 27. til 29. juni, med et bredt spekter av artister. På årets program finner vi blant andre Keiino, Aqua, Carola og tidligere Iron Maidon-sanger Blaze Bayley, for å nevne noen.

Tornedalsteateret inviterer til et stort sommerteater på Sakarigården i Karungi, der publikum får oppleve et historisk drama om folk som lengter etter og tror på noe bedre. Handlingene utspiller seg i Tornedalen, Nord-Norge og Amerika. Men er gresset alltid grønnere på den andre siden? Scenespråket er svensk med innslag av meänkieli. Det er kun 100 plasser per forestilling, som ifølge arrangørene går av stabelen henholdsvis 29. og 30. juni, og 2. og 3. juli.


Tradisjonell håvfiske etter sik og laks ved Kukkolafossen. Visste du at håvfiskekulturen i Tornedalen er foreslått nominert til Unescos internasjonale lister for immateriell kulturarv? (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Man kommer nesten ikke utenom å nevne Kukkolafossen, «badstuas og sikens rike.» Hver torsdag i juli har de «öppet hus» i Bastu-området fra klokken 15 til 18. Tidvis vil folk fra Svenska badstuakademien være til stede og fortelle om badstuas rolle for tornedalingenes kulturarv. Man kan velge alt fra VIP, tradisjonell familiebadstu, til røykbadstu eller hot tub – der man kan beundre den vakre fossen eller ta en oppfriskende dukkert ved Kukkolastranden. Det finnes salg av drikke og enkle retter, men «husk å ta med håndduken», anmoder arrangørene.

Tre marknader på rad

Som den reneste Rosa majalis, eller Tornedalsrosa som den gjerne heter, er også Pajala marknad av den hardføre sorten. Vi snakker om aner tilbake til 1700-tallet. Tradisjon tro pågår markedet alltid den andre helgen etter midtsommer, det vil si 5. til 7. juli. Dette er angivelig Norrbottens største sommermarked, og venter intet mindre enn 45 000 besøkende over tre dager, så det skal neppe stå på folkeliv og stemning.


Den nordlige polarsirkelen, som passerer gjennom tettstedets østlige del, har gitt Juoksengi kallenavnet «polarsirkelbyen». (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Skulle man få markedsblod på tann, eller rett og slett vil oppleve litt roligere markedstilstander, kan man legge turen 8 mil sør om Pajala bare to dager senere. Den 9. til 10. juli pågår nemlig Polarcirkelmarknaden i vesle Juoksengi, som ligger på veien mellom Pajala og Øvertorneå.

Påfølgende helg etter det igjen, nærmere bestemt 12. til 14. juli, barker det løs med Matarengi marknad i Øvertorneå. Her lover arrangørene både sirkus, opptredner, musikk, intervjuer, konkurranser – og alt som hører en ordentlig marknad til av varer og produkter.

Minoritetsfokus

Det kan også være verdt å merke seg at det allerede dagen derpå er duket for tornedalingenes helt egen dag, Tornionlaaksolaisten päivä, som markeres årlig den 15. juli. Da er det etter sigende markeringer både her og der, selv om Ruijan Kaiku i skrivede stund ikke har lyktes å finne mer konkret informasjon om akkurat det.

Påmeldingsfristene er for lengst gått ut, men vi tar likevel med at Meän kulttuurikehto/Vår kulturvagga avholder  sin årlige språkleir på idylliske Seittenkaari/Seskarö 22. til 25. juli, mens Tornedalsteateret arrangerer språkleir i Suaningi i Pajala den 16. til 18. august. Kanskje noe å se fram til i 2025?


Den 15. juli vil meänflaku etter alle solemerker være godt synlig rundt om i Tornedalen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Uka etter leiren i Pajala, nærmere bestemt 23. til 24. august, går Gällivare minoritetsspråkfestival av stabelen. «Gjennom musikk, teater, håndtverk, fortellinger, mat, barneaktiviteter og foredrag løfter vi kommunens minoritetsspråk lulesamisk, nordsamisk, meänkieli og finsk» heter det på festivalens hjemmeside.