Det er denne følelsen sommersugne finnmarkinger og tromsværinger ikke vil ha. De vil tvert om ha mer sol, færre kuppelstein og mye varmere vann. Dessverre, for de fleste av oss vil et kjærkomment besøk til svenske Norrbotten for tiden medføre karantene ved hjemkomst. Her ser vi for øvrig Halti kvenkultursenters Pål Vegard Eriksen grue seg til å følge eksempelet til forfatter og isbader Bente Imerslund. (Arkivfoto: Halti kvenkultursenter IKS)
Kjepper i hjulene for sommerferie til strendene i Norrbotten.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Det snakkes mye om Svinesund og harryhandel, men det er verdt å huske at også områder lengre nord i Sverige er populære reisemål blant folk fra Norge.
Spesielt populær er Norrbotten, der særlig familiefolk fra Troms og Finnmark hver sommer valfarter i håp om å få en porsjon skandinavisk sydenfølelse. Badebyene Luleå og Piteå er ettertraktet reisemål, det samme er Haparanda med sitt IKEA møbelvarehus.
Dessverre har disse stedene blitt langt mindre besøkt i fjor og i år, et beklagelig faktum som stadig står seg. Saken er, melder Radio Nordkapp i kjølvannet av nye opplysninger fra Folkehelseinstituttet, at smittesituasjonen stadig er vanskelig i Norrbotten. På det europeiske smittevernkartet er regionen nemlig tegnet med oransje farge, noe som i praksis betyr at dersom du likevel reiser dit, så må du i karantene ved hjemkomst Norge. Altså med mindre du har grønt koronasertifikat. Karantenen kan likevel bli kort, i visse tilfeller. Folkehelseinstituttet skriver:
«Beskyttede som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden og barn under 18 år må i innreisekarantene, men kan avslutte karantenen dersom de tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst.»
Da er det langt enklere å besøke Suomi. Dette fordi stort sett samtlige regioner i Finland nå er grønne på koronakartet. Noe som betyr at du kan reise til Finland som turist, uten å havne i karantene når du kommer hjem. Det er bare områder helt syd i Finland, fra Åbo, via Helsingfors til Kotka som er oransje på kartet, meldes det.