Sveriges hovedstad, Stockholm, kan bli den åttende kommunen som er forvaltningsområde for meänkieli.
– Vi kommer til å søke innen kort tid, bekrefter Sissela Nordling Blanco ovenfor Minoritet.se.
Forsterkede rettigheter
Nordling Blanco har ansvaret for spørsmål innen menneskelige rettigheter i Stockholm, og hun mener at det å bli forvaltningsområde for meänkieli er en viktig del for å styrke arbeidet for minoritetene og for menneskerettigheter.
– Dette gir forsterkede rettigheter innen barnehage, eldreomsorg og til myndighetskontakter på sitt eget språk, sier hun.
Gladnyhet!
Bengt Niska, leder i Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T), er svært fornøyd med det som nå skjer i Stockholm.
– Det her kommer til å bety at språk og kultur innen meänkieli vil få en helt annen status. Det blir mer penger til barn og eldre, det blir flere arrangementer av den kulturelle skatt som finnes på meänkieli og vi kommer til å bli mer synlige også for den del av befolkningen som ikke snakker språket, sier Niska til minoritet.se.
STR-T har jobbet hardt i flere år for å få Stockholm som forvaltningsområde for meänkieli, og da hovedstaden i høst sa at de ville søke om å bli samisk forvaltningskommune, uten å neve meänkilei, krevde Niska å få møte kulturborgerrådet.
– Jeg tror det var dette møtet som fikk dem til å endre seg, sier Niska.
Stockholm skal sende inn sin søknad om å bli forvaltningskommune for meänkilei og samisk fra 2019 innen 31. mars.