Bøker er en god kilde til inspirasjon og teknikk. (Kuva: Sander Larsson Framnes)
Helga Vara er et velkjent navn innen kvensk husflid. Hun ble positivt overrasket over festival-engasjementet for sitt søm- og klesverksted.
Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no
Tidligere i år holdt Helga Vara begynnerkurs i grindvev ved Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum, hvor kursgåerne lærte seg å lage kommagebånd. Til stor begeistring, viste det seg. Kurset ble fort fulltegnet, og gikk over flere kvelder i mars til mai.
Det er flere som tørster etter kvensk bekledning, noe som kommersielt ikke er særlig tilgjengelig, har kvenungdommen gitt uttrykk for.
Under den nylige avholdte Kvenfestivalen – Kväänifestivaali holdt Vara et søm- og klesverksted på Tuomainengården, og oppmøtet var svært godt.
– Jeg ble litt overveldet. Positivt overrasket, sa Vara.
Både menn og kvinner møtte opp i finstuen på gården, alle ivrige etter å lære om kvensk søm. Her ble de godt bistått.
Med seg hadde Vara haugevis av bøker om skjortesøm, veving og historiske kilder.
(Saken fortsetter under bildet.)
Gjestene snakket sammen lenge om deres opplevelser med søm, fra foreldre og besteforeldre. Flere av deres eldre familiemedlemmer sydde om klær for å passe dem bedre, både for fasong og estetikk. Dette er noe Vara selv tar inn i sin kvenske husflid, ettersom hun ser etter å modernisere kvendrakten noe, også for hverdagslig bruk.
Den kvenske skjorten var gjestene spesielt interessert i. Her ble det tatt mål, og folk fikk rikelig med informasjon for å selv sy klær – for å uttrykke deres kulturelle identitet. Skjortene Vara bruker har hun selv sydd, men sier man enkelt kan kjøpe en skjorte i klesbutikk og sy den kvensk.
Skjortesøm er noe vi kommer til å se mer av fra Vara i løpet av året, kan det meldes.