Ørjan Steinsvik i Skrål og Skrammel gleder seg over de 200.000 de har fått for å skape lurveleven.
Kuva: Heidi Nilima Monsen
Teatergruppen Skrål og skrammel i Nordreisa får 200.000 kroner til å lage kvensk Lurveleven i nordnorske barnehager.
Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no
– Vi hadde jo egentlig ikke regnet med å få penger til dette prosjektet, men så plutselig dunket det inn 200.000 kroner. Det er jo bare helt fantastisk, gliser Ørjan Steinsvik, som utgjør halvparten av duoen Skrål og Skrammel. Den andre halvparten i duen heter Borghild Otelie Aasebøstøl.
Jakter på kvenske lyder
Prosjektet de har fått midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til heter Lurveleven, og er Skrål og Skrammels første egenskrevne forestilling. Handlingen er basert på et kvensk univers.
–Det handler om ei lita jente som har en bror som ikke kommer tilbake. Jenta reiser ut i verden fordi det blir så stille hjemme. De lydene hun da finner er de kvenske lydene som ikke blir brukt lenger i hjemmet hennes. Det er en historie om sorg og kulturtap, men også det å finne tilbake til det kvenske, forteller Ørjan engasjert.
– Det at vi får disse midlene må jo bety at vi gjør noe som er viktig og riktig. Og for oss personlig betyr jo bevilgningen at vi faktisk kan fortsette å drive på med dette videre, sier Steinsvik.
Tydelig språk
Forestillingen ble vist under fjorårets Paaskiviikko, men da var de ikke helt fornøyd selv, så duoen ønsket å utvikle prosjektet videre. På et kunstneropphold i Volda traff de på musiker Cornelius Østly som nå har laget musikk til prosjektet. Forestillingen lages også slik at de som ikke har et godt språk, enkelt skal kunne følge med.
– Vi har testet ut dette, og fått gode tilbakemeldinger. Ungene husket oss og forestillingen i flere måneder etterpå. Og da de så meg igjen, sa de «der er han som var kråka», og det var skikkelig fint å få en sånn tilbakemelding på at vi har gjort såpass inntrykk, smiler Ørjan.
Intens turné
Ørjan forteller at de egentlig ikke hadde tro på at søknaden ville gå igjennom.
– Vi hadde veldig lyst til å jobbe videre med dette prosjektet, så vi leverte inn en søknad til KMD. Vi forventet egentlig ikke noe særlig respons, siden vi ikke har noe god erfaring med å få store beløp til våre prosjekter. Men plutselig fikk vi pengene, så nå er vi i en prosess med å finne ut av hvordan vi skal jobbe videre med dette nå som vi faktisk har midler, sier han.
– Men det vil ikke være noe problem å få brukt pengene altså, ler han.
Tanken er nå at de skal ha tre forestillinger om dagen i tre uker rundt om kring i Nord-Norge. Dette skal skje i mars-april neste år.
–Det vil jo gå en del tid til å koordinere turneen. Blant annet ønsker vi å reise ut til steder hvor en vanligvis ikke har noe spesielt kulturelt tilbud, sier han.
Tilbakemeldingene vi får fra barnehager og skoler er at dette er noe som trengs.
De har også fått 140.000 fra Oslo kommune til forestillingen om karhu, den kvenske historien om hvorfor bjørnen har så kort hals, som del av den kulturelle skolesekken for barnehager i Oslo.
Oversikt over fordeling av tilskudd til kvensk språk og kultur