Stekepannekaramellene ferdig stivnet og grovt oppdelt. Bitene blir sprø, smaken mild med en herlig anelse av knekk. Enkelt julegodt for store og små. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Er herlig tilfelle av midt mellom karamell og knekk. Godsaker. (Første gang publisert i Ruijan Kaiku 18. desember 2018.

 

Maureen Bjerkan Olsen

 

I forbindelse med årets julefeiring har folket gjort seg fortjent til noe ekstra godt. Oppskriften som presenteres her er et typisk eksempel på kvenske og norskfinske godsaker, hvor man tradisjonelt unnet seg noe godt til jul samtidig som det skulle være enkelt å lage med rimelige råvarer. Men først en trall:

 

Karamellisangen:
(Mel. Gubben Noa)

:/:Karamelli, karamelli
vaaralinen oon:/:
Jos niitä syöpi satoja
hamphaissiin tullee matoja.
Karamelli, karamelli
vaaralinen oon.

 

Når det bobler vakkert i stekepanna, vet du at gode ting er på gang.

Stekepannekarameller var karameller slik man i gamle dager lagde dem, og vanlig lørdagsgodt. Folk tok det de hadde i skapet; i stedet for smør kunne de ta melange, og i stedet for helmelk kunne de ta Viking tørrmelk eller boksmelk. Resultatet ble i alle tilfeller en karamelltype med enkle og rimelige råvarer som både var lett å lage og lett å like.

Før var det også vanlig kost å smakstilsette karamellene med mandeldråper eller vaniljesukker, pluss eventuelt en neve havregryn eller hakkede nøtter. Ønsker du deg slik ekstra smak, så må tilsettingen gjøres helt mot slutten av koketiden.

 

Stekepannekaramellene ferdig stivnet og grovt oppdelt. Bitene blir sprø, smaken mild med en herlig anelse av knekk.

 

Du bestemmer selv farge og konsistens på karamellene etter hvor lenge massen kokes. Jo lengre koketid, jo hardere og mørkere karameller. Det er viktig å røre i stekepanna så det ikke brenner seg. Sukkeret krystalliserer seg etter avkjøling, så karamellene blir ganske sprø. Her er oppskriften:

5 dl farin
5 dl helmelk
100 gram ekte smør

Gjør slik; ha ingrediensene i ei stekepanne, helst av jern. Kokes inn over middels varme til foretrukket farge og konsistens. Rør ofte, spesielt mot slutten. Unngå at det koker over. Mot slutten blir blandingen seigere og mer utsatt for bobler som kan sprute, så pass fingrene og husk forsiktighetsregler. Ha i eventuelle smakstilsetninger mot slutten av koketiden. Legg smørdekt bakepapir på et middagstallerken, hell massen på og la avkjøle. Skjær eller bryt i passende biter.

Karamellprøven: Tapp et glass iskaldt vann og slipp noen dråper karamell nedi. Hvis det dannes kuler som kan trilles mellom tommel og pekefinger, er den ferdig. Hvis kulene løser seg opp, må den kokes mer.

 

Pakket i pose egner også stekepannekarameller seg som gave.