Ved hjelp av lange stenger med nett ytterst håves fisken inn i Tornionjoki. (Kuva: Alf E. Hansen)
En kikk på ting og tang med sterke kvenske røtter: Fine fangster uten mark og søkke.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Bildet viser tradisjonelt stangfiske i Kukkolaforsen i Torneälven 5 mil nord for Haparanda på svensk side.
– De fisker slik på begge sider av elva, både på svensk og finsk side, sier fotograf Ale E. Hansen, og beskriver et manuelt håvfiske med en 6 til 7 meter lang stang med en relativt stor håv i enden. Som vi ser på bildet av damen med hatten, det fungerer.
Urgammelt opplegg
– Dette er en av de gamle og klassiske fiskemetodene som kvenene er kjent for, sier Alf. Andre slike tradisjonelle metoder er stengselsfisket, kjent fra en rekke elver, samt «harelabbfisket» käppelefisket i Neidenelva.
På svensk side er håvfisket bokstavelig talt bygd ut. Hver sesong rigger de seg til med store anlegg av tømmerstokker for å rekke så langt ut i strømmen som mulig, 20 meter ut i elva på det meste, og etter sesongen rigges anleggene ned.
– Det er fint å reise rundt og se at urgammel veidekultur fortsatt tas vare på, oppsummerer Alf.
Noen få fakta om Torne älv:
Torneälven heter på meänkieli Tornionväylä og finsk Tornionjoki. Elva ligger nord i Sverige og Finland, og starter i Torneträsk nær norskegrensen på 341 meters høyde over havet. Etter 520 kilometer, hvorav de siste 150 som grenseelv mellom Sverige og Finland, retter den ut i Bottenviken. Elven har et nedbørsfelt på 40.157 kvadratkilometer, og er etter Göta älv den nest største av de svenske elvene. (Kilde: Wikipedia)