Ved å klikke på de forskjellige symbolene vil du kunne dra videre inn i byggene på Kvensk Institutt, og få informasjon om både utstillinger og bygget. (Foto: MedXplore)

 

Under korona har man måtte holdt seg mye hjemme, og ikke kunnet besøke museer og utstillinger. Derfor har Kvensk institutt kommet med en spennende ny virtuell opplevelse, som vil ta deg rett inn i instituttet fra komforten av ditt eget hjem. Ved hjelp av teknologi laget for medisinstudenter i Oslo.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Hilde Skanke er daglig leder ved Kvensk institutt – Kainun institutti. (Foto: Arne Hauge)

I vår ble Kvensk Institutt i Børselv kontaktet av MedXplore AS, og spurt om de ville være med på et prosjekt- en virtuell tour av instituttet, hvor du kunne klikke deg inn på utstillinger og høre lyd og bilder, med bruk av 360-foto av lokalene.

MedXplore AS har tidligere jobbet sammen med universitetet i Oslo for å utvikle e-læring til medisinstudenter. De arbeidet på et prosjekt for å virtuelt ta deg inn i en blodåre, så du lag for lag kan reise inn i kroppen og interaktivt utforske oppbygningen av både blodårer og hjertet.

Styreleder og CEO for MedXplore, Jan Helge Lillebo, er opprinnelig fra Porsanger, og har uttrykt at han lenge har ønsket å videreutvikle prosjektet, og bruke det til noe mer enn medisinstudenter. Han ville skape noe lokalt fra hjemplassen, men visste ikke hva. En dag han kjørte forbi det kvenske instituttet fikk han ideen.

Se selv: 360 Powerview – Kvensk Institutt i Børselv

Lillebo tok kontakt med ordføreren før han ringte opp daglig leder ved Kvensk institutt, Hilde Skanke, og sammen satte de i gang.

– Han har alltid likt arkitekturen og tenkte det var et spesielt bygg, sier Hilde overfor Ruijan Kaiku.

De begynte like før sommeren, og det er straks klart for publisering på hjemmesiden deres.

– Det er første gangen vi gjør dette, og det hele har skjedd ganske fort. Det er alltid noe man kan gjøre bedre. Vi skal sørge for at vi følger opp om det er noe å utbedre, det er helt klart et mål, forteller hun.

Det begynner med et 360 dronefoto av området. Du kan så klikke deg videre inn i de forskjellige byggene på tomten, som alle er innholdsrike på informasjon i form av bilde, tekst, video og lyd.

– Med korona har man ikke kunnet reist noe særlig, så da er det litt greit å kunne besøke oss uten å måtte fysisk komme hit, sier lederen.

Til nå er instituttet, Tornedalshuset, og litt om nærområdet, som inkluderer et fuglereservat, lagt til. Hilde Skanke forteller at det ennå er litt mer som skal legges til, før de sier seg fornøyd.

– Dette er en ny måte interaktiv digital formidling. Jeg syntes det er kjempespennende, sier hun.

Spesielt sier Skanke at hun liker hvordan man kun trenger å søke på for eksempel kvendrakten, så vil en link føre deg til presentasjonen av kvendrakten. Og berike deg med informasjon om drakten. Hilde forteller at dette er en grei måte å skape litt nysgjerrighet rundt det kvenske, som forhåpentligvis får folk til å ville utforske mer av det.

Videre tror hun dette er noe flere museer vil ta i bruk i nær framtid.

– Dette blir det mer av, det er jeg helt sikker på, oppsummerer hun.