Birgitte Christin Schiøth. (Kuva: Paul Paiewonsky/Blomqvist)
Visste du at Norges første anerkjente kunstfotograf var en kven? Nå er ti av bildene hans samlet for salg.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
Førstkommende mandag åpner Norges ledende auksjonshus, Blomqvist, muligheten for å by på ti fotografiske skatter av den kvenske kunstfotografen Kåre Kivijärvi (1938 – 1991).
Det bekrefter Birgitte Christin Schiøth, som er senior kunstekspert hos Blomqvist, overfor Ruijan Kaiku.
– Vi starter førstkommende mandag, før auksjonen avsluttes 31. oktober, sier Schiøth.
Fra reportasje til kunst
Kunsteksperten forteller at hovedvekten er bilder fra slutten av 1950-tallet og fram til 70-tallet, med mange kjente motiv og stor symbolverdi.
– Vi har for eksempel fått tak i «Gjesværstappene» fra 1965, flere bilder fra trålefiske og trålegastere, og av distriktslegen i Porsanger fra 1970, sier hun.
Hun forteller at noen av trålefiskebildene var en del av den såkalte Findus-serien, der Kåre Kivijärvi i sin tid var involvert for å lage reportasjer.
– Han var jo først og fremst en reportasjefotograf, og så er bildene blitt kunst i senere tid. Han gikk ikke i utgangspunktet inn for å lage kunst før senere, sier Schiøth.
Små bilder, stor verdi
Et annet bilde man nå kan sikre seg er «Hav.»
– Et nydelig bilde. Men det er en senere print, fra 1990, påpeker hun.
– Den er på 68 x 89 centimeter, litt større enn de fleste andre som gjerne ligger på rundt 30 x 35 og der omkring. Noen større, noen mindre, sier Schiøth.
Hun forteller at det også finnes noen få store Kivijärvi-bilder fra 60-tallet der ute et sted, men at det er langt mellom dem.
I det store og det hele består auksjonen av vintagefotografier fra den tiden de ble tatt. Det er altså ikke etterprint. Det er nettopp dette som gjør bildene så spesielle som de er.
– Disse har han altså selv stått og laget?
– Alle sammen, bekrefter kunsteksperten, og legger til at de er stemplet med Kivijärvis eget stempel på baksiden. Dette fungerer som en signatur.
– Det er viktig for de som samler. Helst skal de være signert, men det er også sjeldent hos Kivijärvi.
Schiøth sier at det etter Kivijärvis død er blitt laget etterprinter, men at verdien på disse naturligvis ikke er den samme.
Auksjonsvurdert startpris
Prisnivået på bildene i denne auksjonen er rundt 30- til 40 000 kroner, forteller hun, men det er også mulig å sikre seg noe rimeligere – så lenge ingen byr mer, da.
– Vi har ett som ligger på 25- til 30 000. Den heter «Scener fra Nord-Finland, mor og datter, Lappland» og er fra 1960. Den rimeligste ligger imidlertid på bare 10- til 15 000. Den er printet i 1990, og er en senere print, sier hun.
Prisnivået det er snakk om er en auksjonsvurdert startpris, eller prisantydning om man vil, og så legger folk inn sine bud deretter.
En bør også merke seg at i tillegg til tilslagspris må kjøper ut med 25 prosent ekstra i avgift til auksjonshuset.
En pionér
Til tross for at Kivijärvis produksjon regnes som relativt beskjeden, med kun om lag 130 ulike motiver og stort sett begrenset til 60-tallet, så er han veldig populær og en veldig viktig fotograf i den norske fotokunsthistorien, ifølge Blomqvists kunstekspert:
– Kivijärvi er den første aksepterte kunstfotografen i landet, sier hun.
Hun forteller at han ble anerkjent på Høstutstillingen, også kjent som Statens kunstutstilling, så sent som i 1971.
– Fram til da anså man ikke fotografi som kunst her til lands. Det ble et slags skille ved anerkjennelsen på Høstutstillingen, og senere har også foto blitt verdsatt som kunst i økende grad, forteller hun, og legger til:
– Vi har vært sene med å etablere norsk kunstfotografi, langt etter det som har foregått internasjonalt.
Stor salgssuksess
Kunsteksperten fra Blomqvist har også en viss forkunnskap om den kvenske kunstfotografen.
I 2016 laget de nemlig en stor utstilling med Kivijärvi-bilder, som het «Min verden var en annen», og som ifølge henne var en stor salgssuksess.
– Det var en stor og omfattende utstilling med vintagefotografier, hovedsakelig fra 50- og 60-tallet.
Schiøth forteller at det kom folk både fra Nord-Norge og resten av landet, og hun minnes spesielt at det kom folk som kom fra Kivijärvis hjemtrakter, og hadde historier de kunne fortelle.
– Noen hadde fått et bilde i gave fra ham, noen kjente ham og noen var faktisk naboer, sier hun.
Den gangen visste man ikke hvor prisene skulle ligge i markedet.
– Det var derfra og ut at vi fikk satt prisnivået på Kivijärvi sine bilder. De var relativt kostbare, fra 30- og 40 000 kroner og oppover, forteller kunsteksperten, og legger til at det også var etterspørsel i ettertid.
Det dyreste solgte bilde den gangen, opplyser Schiøth, var en stor utgave av «Gjesværstappene.» Den gikk for 100 000 kroner.
Les også: Kivijärvi-fotografier donert til kvenmuseet
Schiøth tror det kan bli salg også nå i 2024.
– Det er sjeldne bilder, så jeg regner jo med at de blir solgt. I alle fall 80 prosent av bildene, sier hun.
Hånd på rattet
Schiøth har selv hatt en hånd på rattet når det gjalt å få tak i bildene til den dagsaktuelle Kivijärvi-auksjonen. Dette arbeidet startet hun og kollegene med på vårparten.
Hun vil ikke si for mye om hvor bildene kommer fra.
– Det er forskjellige innleverere. De fleste kommer fra privatpersoner og private samlinger.
På spørsmål om hvordan de jobber for å finne fram til disse, svarer kunsteksperten slik:
– Eierne finner vi via vårt nettverk, og Kivijärvi-entusiaster og samlere som følger godt med.